„Universul lui Salvador Dalí”, cea mai mare expoziție din România dedicată celebrului artist, continuă până la 1 septembrie, la ARCUB

Sf Gheorghe si dragonul @ Gicu Boboc
Dansatoarea daliniană @ Gicu Boboc

Ca urmare a succesului masiv înregistrat în rândul publicului, expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, ce prezintă o varietate impresionantă de obiecte de artă ale celebrului artist la ARCUB – Hanul Gabroveni, se prelungește până la 1 septembrie 2024. Programată inițial pentru perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, expoziția organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events, oferă șansa unică de a explora profunzimile și excentricitățile geniului Salvador Dalí prin sculpturi în bronz și sticlă, litografii, gravuri, ilustrații de carte, miniaturi din aur incrustate cu pietre prețioase, mobilier suprarealist ce poartă amprenta inconfundabilului artist.

Zeci de mii de vizitatori au pășit pragul spațiilor expoziționale ale Hanului Gabroveni în cele 5 luni de la deschidere și au intrat în lumea fabuloasă a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști suprarealiști. Până la 1 septembrie, familii, studenți, turiști, grupuri de copii, iubitori de artă pot admira celebrele ceasuri moi care câștigă eterna luptă cu timpul, reinterpretări ale feminității, concretizate în sculpturi în bronz, precum Venus girafă sau Omagiu lui Terpsichore, versiuni daliniene ale legendelor biblice, precum Sfântul Gheorghe și dragonul, sau lucrări ambigue, deformate, precum Manechin indonezian și Premoniția sertarelor – propunerile lui Dalí de a interpreta arta prin intermediul subconștientului.

Un univers unde frontierele dintre realitate și vis se estompează, expoziția forțează privitorul să descifreze mesajele ascunse ale artistului și să-și pună întrebări despre rolul pe care îl joacă obiectele în construirea și deconstruirea realității: îngeri suprarealiști, fluturi și alte simboluri daliniene – furnici, ouă, sertare, melci – redau imagini distorsionate, din adâncurile subconștientului, materializate în experimentele lui Dalí cu diverse forme de expresie și materiale (aur, bronz, sticlă Daum).

Obiectele de artă expuse redau o parte din personalitatea excentricului Salvador Dalí și interesele sale multiple: religie, literatură, muzică, mitologie, filozofie, precum și relația profundă cu soția sa, Gala. Seriile de ilustrații Poeme secrete, Moise și monoteismul, Bestiarul lui La Fontaine, După 50 de ani de suprarealism, Cucerirea cosmosului sau Fantasme și obiecte ale viitorului sunt doar câteva dintre obiectele Salvador Dalí care ilustrează vasta cultură a celebrului artist, precum și maniera sa unică de a explica și transpune realități din propria viață.

Sculpturile-bijuterii din cadrul expoziției ilustrează, în același timp, fascinația lui Dalí pentru metale prețioase și imensa lui creativitate și inspirație: Alice în Țara Minunilor, Îngerul triumfător, Unicorn reiterează obsesiile artistului într-o îmbinare armonioasă a aurului cu pietre prețioase și simboluri daliniene.
 
Experiență artistică revelatoare și educativă, totodată, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă informații detaliate despre viața și cariera artistului, corelate cu momente semnificative din istoria curentului artistic suprarealist, informații esențiale pentru a interpreta și contextualiza obiectele de artă expuse.
 
Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53. În perioada 1-6 mai, pe parcursul zilelor libere legale și al sărbătorilor pascale, expoziția rămâne deschisă, iar programul de vizitare rămâne neschimbat.