Neo-noir-ul chinezesc captivant Râul Ucigaș intră în cinematografe pe 26 aprilie

Only the river flows - New (c) LIAN RAY PICTURES (9)
Only the river flows - New (c) LIAN RAY PICTURES (3)

Într-o revigorare captivantă a genului neo-noir, ultima creație a regizorului chinez Wei Shujun, Râul Ucigaș se conturează ca o explorare plină de tensiune a urmelor sinistre ale unui criminal în serie. Inspirat de farmecul thrillerelor clasice cu detectivi, filmul lui Shujun își poartă audiența printr-o călătorie înspăimântătoare prin cotloanele ale unui sat chinezesc din anii 1990.

Plasat pe fundalul Chinei post-Revoluție Culturală, Râul Ucigaș îl urmărește pe inspectorul detectiv Ma Zhe, portretizat subtil de Zhu Yilong, în timp ce pătrunde în cazul înfiorător al unei serii de crime. De la enigmatica “Bunica nr.4” până la o serie de săteni nevinovați, fiecare victimă adaugă straturi de complexitate unei narațiuni împletite cu suspans și intrigă psihologică.

Râul Ucigaș a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 2023 și este regizat de tânărul regizor chinez independent Wei Shujun, cunoscut pentru filmele “Striding Into the Wind” și “Ripples of Life”, ambele filme fiind selectate la Cannes în trecut. Scenariul este scris de Kang Chunlei și Wei Shujun, adaptat din romanul lui Yu Hua intitulat “Mistake by the River”.

Regizorul Shujun capturează cu măiestrie esența noir-ului, amestecând misterul, suspansul și introspecția profundă. Pe măsură ce investigația detectivului Zhe se desfășoară, filmul pătrunde în adâncurile psihicului său, dezvăluind un personaj bântuit de umbrele cazului.

Vizual captivant și învăluit într-o atmosferă tensionată, Râul Ucigaș îmbrățișează estetica noir-ului clasic, învăluită într-o sensibilitate distinct chineză. Imaginile surprinse de directorul de imagine Chengma Zhiyuan pe film de 16mm conferă filmului o calitate evocatoare, amintind de cinematografia retro-vintage, asemănătoare cu cea din “Blade Runner”, în timp ce surprinde frumusețea tulburătoare a peisajului rural.

Cu o durată de sub două ore, filmul lui Shujun este o lecție de echilibru în ritmul povestirii, echilibrând cu măiestrie intriga narativă cu momente de suspans uluitor. The Hollywood Reporter scrie: “La fel ca și investigația în sine, sensul filmului Râul Ucigaș își găsește treptat focalizarea pe măsură ce povestea progresează, lăsând spectatorul să privească în aceeași abis în care detectivul privește – un abis care îl privește înapoi, ca în orice film noir respectabil.”

Râul Ucigaș poate fi vizionat în avanpremieră, la București, pe 19 aprilie la Centrul Cultural Chinez, de la ora 18:30, pe 24 aprilie la Cinema Elvire Popesco, iar din 26 aprilie, filmul ajunge în cinematografele din țară.

Ne vedem la film!