Serate culturale cu muzică clasică și proiecții de film de Ziua Culturii Naționale

14-15-16 ianuarie 2023 ora 18:00 la Casa burgheză

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Asociația culturală „Aici a stat” organizează o serie de 3 serate culturale cu muzică de cameră și proiecții de film la Casa Burgheză, o casă monument istoric în inima Cartierului Evreiesc, pe 14, 15 și 16 ianuarie la ora 18:00. Seratele culturale vor începe cu povestea casei și a cartierului, apoi vor continua cu un recital de muzică de cameră și se vor încheia cu discuții cu interpreții și musafirii la un pahar de vin. Acest eveniment este primul dintr-o proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în fiecare lună într-un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu.

Programul recitalului lunii ianuarie este dedicat atât Zilei Culturii Naționale cât și cinematecii și cuprinde lucrări de Ennio Morricone din filmele “Cinema Paradiso” și “Misiunea”, lucrări de Marcello din filmul “Anonimul venețian”, Gershwin, Bela Bartok, Ciprian Porumbescu și alte piese în aranjament pentru ansamblu cameral. Repertoriul va fi interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat: muzicienii Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray. Muzica va fi însoțită de proiecția unor cadre din aceste filme de cinematecă, curatoriate cu migală de Salon Filmesque. Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

Casa în care va avea loc serata muzicală este foarte specială: un monument istoric parte dintr-un ansamblu de arhitectură protejat, martor al transformărilor succesive pe care le-a suferit orașul și cartierul evreiesc. A fost ridicată la finalul secolului al XIX-lea și are o arhitectură Beaux-Arts, specifică perioadei Belle Epoque. Adresa casei misterioase va fi dezvăluită doar persoanelor care primesc confirmarea la înscriere.

 “Îmbinarea dintre muzică și film este ideală pentru a promova una dintre casele misterioase de patrimoniu ale Cartierului Evreiesc: casa burgheză, în care au loc ocazional și vizionări de film în cerc restrâns. Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul cultural și am ales astfel să dăm viață și prin muzică acestei clădiri istorice din București. Abia așteptăm să răsune această vilă pe acorduri de Enio Morricone, Bela Bartok, Ciprian Porumbescu, Marcello sau Gershwin”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale “Aici a stat”. 

Ileana Ionesti a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu cultural deosebit unde se pot bucura atât de arhitectura și atmosfera Belle Epoque, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special. Intrarea se face pe baza rezervării unui loc prin Asociația culturală “Aici a stat”, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe https://aiciastat.ro/serata-muzicala-la-casa-burgheza-de-ziua-culturii-nationale/.

Parteneri: Desprevin.ro, Laura and Wine, Kaia Candles.

Parteneri media: Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus.

Despre Asociația Culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 40.000 de iubitori de patrimoniu.