Memorialul Saltelei. Etaj on Wheels și Mircea Modreanu, la lansarea primului spațiu expozițional permanent din Grădina Cinemascop de la Eforie Sud

Salteaua, simbolul litoralului, trebuie să dăinuie în spațiu, ca un monument de for public

Memorialul Saltelei 2023 Mircea Modreanu5
Memorialul Saltelei 2023 Mircea Modreanu6

Eforie Colorat anunță începerea lucrărilor de renovare a fostei cabine de proiecție și a casei de bilete ale celui mai mare cinematograf în aer liber de la Marea Neagră. Transformate în spații culturale, cele două încăperi amenajate vor găzdui programul Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă, reunind o suită de evenimente care-și așteaptă publicul și în extrasezon, pe întreaga durată a anului.

Noile spații multifuncționale – care vor rămâne deschise în perioada iulie 2023 – iunie 2024

-, vor fi lansate sâmbătă, 15 iulie, de la ora 19:00, printr-o conferință la care vor participa reprezentanți ai agenției Europa Nostra, o federație pan-europeană reprezentând organizațiile cetățenilor care lucrează pentru protejarea patrimoniului cultural și natural al Europei. Conferința va fi urmată de vernisajul instalației “Inflatable Concrete” — o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării.

Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluride film internaționale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere sau acțiuni de ecologizare, evenimentegândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public.

Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă adaugă acestui program 12 filme europene -oferite de KineDok România și de Institutul Francez, alături de alte evenimente culturale, de la ateliere, expoziții și dezbateri, la concerte și seri de poezie. Seria va continua și în extrasezon, cu o suită de întâlniri menite să transforme Grădina Cinemascop într-un centru cultural permanent al orașului Eforie Sud. Potrivit uneiprogramări realizate pe o perioadă de un an, centrul va găzdui proiecții de film, dezbateri alături de artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai, sau instalații de artă contemporană, printre care One minute older, unproiect al Fundației 9, coordonat de Suzana Dan.

Accesul la evenimentele incluse în acest program este liber. Mai multe informații despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum și pe paginile oficiale asociate.

Grădinile de vară de pe litoral își spun încă poveștile adunate în mai bine de 50 de ani de glorie.Cel mai mare cinematograf în aer liber din suita stațiunilor de la Marea Neagră, cu cel mai mareecran de proiecție, grădina Cinemascop din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1958 şi a rămasdeschisă până în 2004, când a fost abandonată și, ulterior, complet uitată. Și-a păstrat identitatea până în ultimii săi ani de viață, găzduind neîntrerupt proiecții de film în aer liber. În Cinemascop a fost stins, într-o bună zi, proiectorul, la fel și reflectoarele, iar peste grădină s-a lăsat ani buni tăcerea. Liberă să-și revendice drepturile, natura a invadat apoi un teritoriu uitat, făcându-și loc prin dalele de beton cu fire de iarbă sau lăstari de copaci. Faimosul ecran de proiecție s-a rătăcit, cu timpul, printre frunze, iar scaunele și accesoriile de decor au pierit, devorate de cari sau mucegai. Grădina Cinemascop a ajuns o ruină în cei 15 ani în care nimeni nu i-a mai găsit vreun posibil sens.

Mai târziu, o echipă de tineri a scos tone de deșeuri din grădina de vară pustie, pentru a proiectaapoi primele filme, menite să-i redea acestui centru identitatea de odinioară. Demersul a început o dată cu lansarea Festivalului “Cinemascop”, proiect inițiat de Emil Cristian Ghiță și organizat, în anul 2018, de Centrul Ceh, alături de Primăria Eforie și Radef România Film. Ulterior, au fostcreate noi oportunități de servicii culturale pentru public, dar și o nouă platformă deexpunerepentru artiștii emergenți și pentru cei consacrați deopotrivă. Festivalul Eforie Colorat a transformat Grădina Cinemascop într-un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, în primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. După câtevaetape de igienizare, anul acesta, organizatorii anunță primele renovări și transformarea încăperilor reabilitate în centru cultural comunitar. Un punct de întâlnire care va rămâne deschis pe toată durata anului.