La pas prin atelierele UAP din România | Laurian Popa, Cosmin Moldovan, Miki Velciov și Marius Jurca, printre artiștii care-și deschid atelierele din Arad și Timișoara

Programul La pas prin atelierele UAP din România 2023 include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara. Iubitorii de artă au prilejul să întâlnească zeci de artiști excepționali în universul lor creativ: Atelierul. După expozițiile vernisate în București și Râmnicu Vâlcea, evenimente urmate de vizite în atelierele locale, programul continuă la Arad și Timișoara, în perioada 7-16 iulie.

Îmi amintesc și acum mirosul furtunilor de vară de la geamul cu vopsea scorojită al primului meu atelier. Una dintre ferestrele lui dădea spre o grădină și era o priveliște superbă, îmi plăcea să stau acolo să observ transformările naturii în fiecare anotimp. În zilele de vară, lăsam ușa deschisă și intrau rândunicile ce-și aveau cuibul la streașina casei. Mi se așezau pe lucrări și stăteam așa pentru un timp, uitându-ne unele la altele

Timișoara. Întâlniri inoportune, în perioada 15-16 iulie 

De mai bine de 38 de ani, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara deține 38 de ateliere de creație în oraș, presărate prin subsoluri, demisoluri sau mansarde. Aceste spații, gestionate înainte de 1989 prin vechea structura administrativă locală URBIS, au fost încredințate ulterior UAPT, care le-a atribuit artiștilor care aveau nevoie de spații de creație. Sâmbătă și duminică, 15-16 iulie, între orele 12.00-19.00, publicul este invitat într-o plimbare la pas prin aceste spații de creație. Pe 15 iulie, începând de la ora 19.00, va fi vernisată o nouă expoziție colectivă, găzduită de sediul UAP. Evenimentul închide prima zi de vizite în spațiile de creație din oraș.

Adresa: Strada George Enescu nr. 1, în parcul Rozelor.

Artiști: Marius Jurca, Ioana Nicoară, Dana Constantin, Mădălina Trofin, Miki Velciov, Aura Bălănescu, Cristian Sida și Edith Torony.

Tururi ghidate vor fi disponibile în fiecare zi, la orele 12.00 și 15.30, pornind de la puncte de întâlnire din Strada Martir Sebastian Iordan 20-22 și din strada Ciprian Porumbescu nr 66, ap 11. Atelierele vor putea fi vizitate și individual, la adresele pe care le găsiți mai jos.

“Am creat platforme specializate, presat de lipsa posibilităților de expunere pentru artiștii care generau conținut digital în perioada 2014-2018”

Centrele creative din Timișoara au de spus nenumărate povești, de vreme ce capitala Banatului are o lungă tradiție în încercările de a organiza viața artistică locală. Sunt viziuni cristalizate încă din anul 1903, când se făceau primele demersuri serioase pentru întemeierea Breslei pictorilor, sculptorilor, graficienilor și artiștilor decoratori. Diverse societăți și asociații aveau să apară, începând de prin anii ‘20 – ‘30, când a fost înființat Salonul Artelor Bănățene – un eveniment cu imens prestigiu, care și-a continuat neîntrerupt tradiția până astăzi. Filiala Timișoara a UAPR a adunat, la rândul ei, amintiri din peste 70 de ani de istorie. A fost înființată în 1951, imediat după formarea UAP din România, în anul 1950. Din anul 1956 își are sediul în str. George Enescu nr.1 (fosta Dobrogeanu Gherea). Aici au fost atribuite artiștilor și primele ateliere de creație, aducând, pe rând, într-o comunitate excepțională artiști ca Romul Nuțiu, Xenia și Leon Vreme sau Petre Jecza și Bela Szakats, printre foarte mulți alții.

Timpul a îmbogățit realitatea cu noi povești, iar acum, o nouă generație de creatori preia misiunea de a duce toate aceste idei mai departe. Edith Torony, una dintre artistele care expun în evenimentul de lansare, nu are un atelier UAPR, are și ea o istorie marcată de diverse spații de creație. S-a născut în 1988, la Timișoara, unde locuiește și lucrează. Este absolventă a secției de Pictură, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, unde a obținut și diploma de masterat, în aceeași specializare, în 2012. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția Pictură, Filiala Timișoara, din 2011.

Marius Jurcă, alias 13m10j, este un artist multimedia interesat de conexiunile dintre artă, tehnologie și știință. În 2008, a absolvit Facultatea de Arte și Design din Timișoara secția grafică, iar începând cu anul 2009 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara.