Ideo Ideis Festivalul #18, la linia de start! 8 zile de teatru, film, muzică, dezbateri și ateliere, între 11 și 18 august, în Alexandria

Dacă e august, e Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, iar Alexandria se pregătește deja pentru sosirea trupelor de teatru de adolescenți și a celor peste 100 artiști invitați la ediția de majorat. De 18 ani, culorile festivalului inundă străzile orașului, în timp ce comunitatea locală se dezvoltă odată cu evenimentul devenit astăzi un fenomen – un manifest artistic și social.

A mai rămas o singură zi până la Gala de deschidere a festivalului, programată vineri, de la ora 19:30, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri. Evenimentul va da startul unui adevărat maraton de spectacole de teatru profesionist și proiecții de film, ateliere dedicate adolescenților din trupele selectate, expoziții și picturi pe ziduri, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și activități și spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea.

Programul complet al evenimentelor din perioada 11-18 august este disponibil aici: ideoideis.ro/festivalul-program-18. Biletele pentru spectacolele de teatru profesionist pot fi achiziționate online, de pe platforma eventbook.ro/festival/ideo-ideis, sau de la casa de bilete a Centrului Multifuncțional pentru Tineri.

Explorări prin teatru și arte alăturate, pentru 9 trupe de teatru de liceeni
Faci lumea să semene cu tine – mesajul ediției din acest an, nu e doar un salut adresat adolescenților care privesc lumea cu îndrăzneală, ci și un mod de a-i încuraja să își cultive mai departe curiozitatea, pentru a-și putea asuma transformarea societății prin mijloace creative. Ideo Ideis va continua să le ofere și la această ediție șansa de a se întâlni cu ei și cu ceilalți într-o serie de ateliere de teatru și arte alăturate susținute în primele zile de festival de artiști și pedagogi experimentați în lucrul cu adolescenții.

În cea de-a doua jumătate a perioadei petrecute în Alexandria, timp în care vor locui, vor lucra și vor repeta împreună, trupele vor prezenta în fața colegilor de generație și în fața comunității locale spectacolele de teatru cu care s-au înscris anul acesta pentru participare. Miercuri, pe 16 august, vor evolua pe scenă LAB SQUAD – trupa formată din adolescenți din Alexandria, participanți la atelierele de teatru din Laboratorul Ideo Ideis, dar și Praf de stele din Constanța. În aceeași zi va avea parte de o reprezentație specială și spectacolul realizat în cadrul #experiențaIdeoIdeis, urmată la câteva ore de o proiecție a scurtmetrajului realizat în tabăra organizată în această vară la Predeal. Joi, scena va aparține celor de la Nobody’s Group (Bacău) și Gong (Roman). În ultima și cea mai intensă zi, pe 18 august, vor juca cei de la A.C.T. (Bacău), Mircea Albulescu(Câmpina), Drama Club (Botoșani) și Bightside Drama (București).

POV:ești și invitați
Zilnic, trupele vor primi feedback, susținere și îndrumare din partea artiștilor care au acceptat anul acesta provocarea de a le deveni mentori: Pavel Bartoș, Andreea Grămoșteanu, Andreea Vasile, Maria Obretin, Judith State, Andrei Huțuleac, Bogdan Farcaș, Marin Grigore șiȘtefan Lupu. Publicul din Alexandria va avea ocazia să-i cunoască și să participe la discuții cu ei în cadrul a două evenimente cu acces gratuit. POV:ești de vară – seria de întâlniri cu mentorii Ideo Ideis, va debuta miercuri, pe 16 august, de la ora 17:30, și va continua joi, pe 17 august, de la 16:30.

Seara povestitorilor, care asigură an de an doza de inspirație pentru participanți și comunitate, va fi o celebrare a aniversării primilor 18 ani de Ideo Ideis. Duminică, pe 13 august, de la ora 20:00, Alex Ion și Andreea Borțun, co-fondatorii festivalului, vor rememora cel mai importante momente din istoria evenimentului alături de Marcel Iureș, președintele onorific, și Cătălin Ștefănescu – doi dintre cei mai mari susținători ai proiectului de educație prin artă, ajuns astăzi la vârsta maturității. 

Una dintre cele mai mari surprize rezervate adolescenților din Alexandria va fi masterclass-ul susținut luni, pe 14 august, de la ora 20:00, de creatorul de conținut Alex Zlăvog. Absolvent U.N.A.T.C., el și-a construit o prezență solidă în mediul online și se numără astăzi printre cei mai urmăriți streameri de la noi din țară. În aceeași seară de la 21:30, Alex Ștefănescu – artistul care semnează ilustrația muzicală a spotului oficial Ideo Ideis Festivalul #18 vine în concert în Alexandria, împreună cu chitara sa, alături de care a cucerit deja o întreagă țară.

De întâlniri prețioase vor avea parte și cinefilii prezenți în serile de duminică, luni și miercuri la proiecțiile din Cinemateca Târzie. După ce vor viziona lungmetrajele Oameni de treabă, Tigru și Între revoluții, spectatorii vor intra în dialog cu regizorul Paul Negoescu (care semnează și Încă două lozuri, proiectat sâmbătă seară), actorul Bogdan Tulbure și scenarista Lavinia Braniște.

Spectacole de teatru profesionist și evenimente pentru cei mici
Patru spectacole de teatru profesionist vor continua la această ediție tradiția de a-i aduce pe iubitorii de teatru de toate vârstele față în față cu povești relevante despre cine suntem. Biletele pot fi cumpărate online, sau de la casa de bilete deschisă zilnic la CMT.

Ca în fiecare an, copiii și părinții vor avea parte de un program al lor. Sâmbătă, pe 12 august, de la ora 18:00, se vor revedea în Parcul Vedea cu Crina și păpușile vorbitoare, iar a doua zi, la aceeași oră, se vor distra alături de Cei trei purceluși. Luni dimineață, de la ora 10:00, vizităm Castelul Vrăjitoarei, iar de la 18:00, în Laborator, E ora de Păpuși! Ziua de marți, 15 august, debutează la ora 10:00 cu o lansare de carte: Povești cu pași mici, de Raluca Moldovan, vine la întâlnirea cu cititorii în curtea ROMFRA. Tot aici, la ora 11:00, începe Atelierul de distracție, urmat de o demonstrație cu gheață carbonică. Seara, de la 19:30, pe platoul ANAF, părinții și profesorii din Alxandria sunt invitați la o dezbatere pe tema educației, pornind de la cartea Alandalia, de Zeno Daniel Șuștac, în lectura Corinei Moise.

PIXEL. Comunități în focus
Ce e specific Alexandriei și locuitorilor ei? Cum arată relația oamenilor cu orașul pe care îl locuiesc? Ce îi preocupă și ce îi face fericiți. PIXEL. Comunități în focus – un proiect Vanner Collective realizat în parteneriat cu Ideo Ideis, a căutat răspunsuri la toate aceste întrebări, alături de adolescenții din oraș. Sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, în cadrul a două ateliere, liceeni au realizat fotografii documentare și scurtmetraje care vorbesc despre comunitățile lor. Creațiile lor foto vor putea fi admirate într-o expoziție permanentă găzduită la CMT în perioada Festivalului, iar scurtmetrajele realizate, curatoriate și adunate într-un program intitulat Povești din Alexandria, vor avea parte de o proiecție specială miercuri, pe 16 august, de la ora 21:00, la CMT.

Același proiect va colora zidurile a trei școli din Alexandria, cu ajutorul unora dintre cei mai talentați și cunoscuți artiști stradali de la noi din țară. Maria Zurbagiu, Sweet Damage Crew și Wanda Hutira vor crea, în zilele de festival, picturi pe zidurile Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza”, Școlii Gimnaziale „Alexandru Colfescu” și Școlii Gimnaziale nr. 7.