Festivalul Ivan Patzaichin, pe noua Faleză din Tulcea și pe traseul „Delta lui Ivan”

Festivalul Ivan Patzaichin (8 – 12 septembrie) începe la Tulcea, vineri, 8 septembrie, cu inaugurarea memorialului dedicat marelui campion și continuă cu lansarea traseului „Delta lui Ivan”, parcurs de caravana „Apele Unite ale României” între Tulcea și Mila 23, în perioada 10 – 12 septembrie.

 Ansamblul arhitectural “Ivan Patzaichin”, realizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea pe o idee propusă de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, este amplasat  pe Faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina. Construit prin efortul colaborativ a cinci artiști – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh – în conformitate cu viziunea curatorială a lui Teodor Frolu (partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieții), memorialul va deveni un important reper arhitectural și artistic al orașului, oferind șansa unui interesant dialog urbanistic cu monumentul Eroilor din Războiul pentru Independență.

Memorialul va reprezenta nu doar un omagiu adus marelui dispărut, ci va marca și locul de plecare către Deltă a ambarcațiunilor cu vâsle, o propunere alternativă de turism responsabil. Un astfel de traseu, ce poate fi parcurs de orice turist pasionat de activități în natură vâslind 3 zile este cel între Tulcea și Mila 23, traseul „Delta lui Ivan”, în lungime de cca 54 km pe apă (29 de mile marine). Pentru inaugurare, o caravană de peste 30 de caiace, canotci și alte bărci cu vâsle, cu cca 100 de persoane, va pleca în dimineața zilei de 10 septembrie, de la pontonul din fața Ansamblului Memorial, urmând să acosteze pe 12 septembrie la Mila 23, la Muzeului Ivan Patzaichin – centru de inovare comunitară aflat în construcție.

La fel ca în ultimii 12 ani, Festivalul va aduce în Tulcea concerte rock’n’row pe Faleza orașului, redeschisă de curând după o reabilitare de amploare, competiții și plimbări pe apă la Lacul Ciuperca, ateliere de educație alternativă pentru copii, dezbateri despre dezvoltarea durabilă a Deltei și rolul pe care și-l pot asuma comunitățile în stabilirea direcțiilor de dezvoltare favorabile, proiecții de filme în aer liber și expoziții de artă.

Lineupul Festivalului va include nume sonore și trupe cu mare potențial, de la Vama, Omul cu Șobolani (OCS), Antract, The Schnitzels și VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) și Zagăn.

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului Memorial va fi însoțită de un spectacol de video mapping – în premieră în Tulcea – pe clădiri ce mărginesc Faleza, prezentând imagini cu semnificație pentru oraș și zestrea sa culturală.

Festivalul face parte din Apele Unite ale României – proiect de democratizare a accesului la apă, de educare pentru tineri și adulți cu privire la importanța apei pentru comunități, de încurajare a locuitorilor să participe la protejarea apelor și de stabilire a unei rețele de entități interesate de păstrarea și valorificare patrimoniului hidrografic. Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Organizat pentru prima dată în 2011 sub numele de RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, Festivalul a luat numele de Ivan Patzaichin la ediția din 2022 și este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.

Festivalul beneficiază de sprijinul sponsorului oficial Banca Comercială Română, al sponsorilor AQUA Carpatica, Fundația Bosch România și al partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Romanian American Foundation, ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Deltaica, Ivan Pescar, Apele Române.