AMZEI On Display

De neratat în perioada următoare este un demers ce a fost lansat săptămâna trecută în inima Bucureștiului, mai exact Piața Amzei. Creat de The Institute, prin Cartierul Creativ, AMZEI își propune să valorifice și să potențeze industriile creative, organizațiile și proiectele culturale din această zonă în fața unui public care, an de an, întredeschide ușa interesului său din ce mai mult pentru tipul acesta de ofertă. O ofertă care, la sfârșitul zilei, are darul de a îmbunătăți calitatea vieții fiecăruia dintre noi.

Unul dintre formatele demersului, AMZEI On Display, este un program de expoziții dezvoltate în jurul unor concepte curatoriale pe teme legate de oraș, cu focus pe comunitățile creative ale acestuia, dar și pe practici colaborative și interdisciplinare, expoziții ale căror concepte variază între preocupări din sfera ecosistemelor urbane sau a memoriei subiective și afective asupra orașului, la teme legate de revitalizarea spațiilor de utilitate publică. În prezent, AMZEI On Display este compus din două concepte expoziționale originale, ce urmăresc istoria zonei și a orașului, prin intermediul unor instalații interactive și de consultare publică, precum și a unor compoziții site specific: Amzei Atunci și Acum și Amzei (Re)Aranajată. De la bob la farfurie. Discursul lor este despre potențialul pe care zona îl are pentru oraș și sunt expoziții laborator prin care vizitatorii completează conținutul prin propriul aport și își exprimă opiniile legate de maniera în care zona poate deveni mai vie, dar își creează și propriile compoziții.

Expoziția Amzei Atunci și Acum, semnată BAZA. Deschidem Orașul prezintă cele mai importante etape istorice ale Pieței Amzei și ale țesutului urban de aici, investigând maniera în care acesta a evoluat din 1869 până în prezent. Vizitatorii descoperă, de asemnea, istorii subiective și afective pe care rezidenții și antreprenorii de aici le au cu zona și încearcă să genereze un proces de implicare și consultare publică despre potențialul zonei.

În expoziția pe care am realizat-o împreună cu The Institute, Amzei, Atunci & Acum, defalcăm, pe straturi și referințe, sursele afectivității personale înspre înțelegerea forței agregatoare a acestui loc, precum și pentru determinarea conturului spațial pe care aceasta îl guvernează. Au rezultat astfel 10 tablouri, în corespondență și succesiune temporală cu planurile istorice și fotografiile aeriene disponibile, cărora li s-au adăugat detalii din articole și imagini de epocă: 1846, 1927, 1939, 1943, 1958, 1966, 1986, 2007, 2009, 2023. Se întrepătrund astfel sursele obiective cu cele subiective, suprapunându-le un filtru de evidentă licență poetică personală, marcă a impreciziei amintirilor dar și volatil martor al absențelor de date. Două alte tablouri sunt prezentate separat, 2023+, cu intervențiile noastre în spațiu, și tabloul straturilor suprapuse”, spune MAria Duda, arhitect BAZA.Deschidem Orașul

Pe lângă expoziția Amzei Atunci și Acum din spațiul Amzei Creative Corner, vizitatorii descoperă și o expoziție instalație realizată în colaborare cu Liana Popa, parte din demersul #AranajatedeLiana, ce realizează o descompunere și o (re)aranjare creativă a elementelor specifice pieței (de atunci și de acum), printr-o serie de planșe și compoziții de mari dimensiuni, inspirate din elemente descoperite în Piața Amzei. Aceasta va avea și o componentă interactivă, prin care vizitatorii își vor crea propriile compoziții originale, tot în Piața Amzei.

Am învățat atâtea făcând planșe cu elemente vii, dar cel mai mult îmi place să mă las trasă de mânecă de natură, să mă opresc un pic din goana zilnică și să privesc în jur, pentru a vedea cu adevărat lucrurile la care mă uit.” – povestește Liana

Amzei Re(aranjată). De la Bob la Farfurie, în 2D și 3D este parte din demersul #AranajateDeLiana care-și propune o descompunere și o (re)aranjare creativă a elementelor specifice pieței (de atunci și de acum), printr-o serie de planșe și compoziții de mari dimensiuni, inspirate din elemente descoperite în Piața Amzei. Ele vor fi împărțite în 4 teme: bob, grădina cu flori, fructe & legume și farfuria – cuprinzând atât compoziții #AranjateDeLiana printate, cât și aranjamente cu obiecte reale din universul pieței.

AMZEI este un demers strategic de revitalizare urbană prin intermediul economiei creative locale, inițiat de către Cartierul Creativ și The Institute, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Banca Transilvania, ce are ca obiectiv. Prin crearea unei noi destinații culturale în inima orașului, demersul AMZEI creează un spațiu de dialog și de socializare interdisciplinară, care abordează teme legate de dezvoltarea urbană strategică, prin scenarii de revitalizare a spațiilor subutilizate și pilotează o parte dintre acestea în zona Amzei.

Mai multe detalii despre proiectele Cartierului Creativ puteți găsi pe website, pagina de Facebook, Instagram sau pe pagina emisiunii.