Distribuție: Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioan Batinaș, Ioana Bugarin, Eduard Trifa / Niko Becker
Regia și traducerea:  Teodora Petre
Scenografia și light design: Ioana Pashca
Muzica: Cezar Antal

Efectul fluture, conform căruia chiar și cea mai mică schimbare din prezent poate avea consecințe importante în viitor, este în primul rând despre alegeri. Fiecare alegere deschide un alt drum fără cale de întoarcere. Ce s-ar întâmpla dacă un roi de fluturi ar împânzi deodată sufrageria, cu frumusețea și gingășia lor? Cum s-ar schimba viața familiei? Ce noi posibilități li s-ar deschide în față? Cine ar putea deveni ei?

Teatrul Odeon prezintă în Sala Studio prima premieră a anului 2023, primul spectacol din cele două proiecte câștigătoare ale concursului Tineri regizori, texte contemporane, ediția 2022, „O casă deschisă” de Will Eno, regia și traducerea Teodora Petre, cu Adrian Titieni, Elvira Deatcu, Ioan Batinaș, Ioana Bugarin, Eduard Trifa / Niko Becker.

O familie se întâlnește să serbeze o zi de naștere, doar că nu au prea multe de sărbătorit. Când un agent imobiliar își face apariția, arătând extrem de familiar, urmat de un potențial cumpărător, interesat de casă, având și el un chip familiar, lucrurile devin suprarealiste. Pe măsură ce fiecare membru al familiei pleacă pentru un comision sau o urgență, un nou personaj îi ia locul.

Piesa „O casă deschisă”, scrisă de dramaturgul american Will Eno, a câștigat Premiul Obie în 2014, Premiul Lucille Lortel pentru cea mai bună piesă și Premiul Drama Desk și a fost inclusă în topul celor mai bune zece piese alcătuit de revistele TIME și Time Out din New York. A avut premiera Off-Broadway la Signature Theatre din New York în 2014, în regia lui Oliver Butler.

Will Eno (n. 1965) este un dramaturg american stabilit la New York, finalist în 2005 al Premiului Pulitzer cu piesa „Thom Pain (bazat pe nimic)”. Piesele sale au fost montate inițial în Marea Britanie (Teatrul Gate, SOHO, radio BBC din Londra ș.a), abia apoi în America. Charles Isherwood, critic de teatru pentru The New York Times, l-a numit „un Samuel Beckett pentru generația Jon Stewart”.