Zoli Tóth și tinerii percuționiști Cantus Mundi pornesc în turneu național

Young Beats_2
Zoli Toth

Programul Național Cantus Mundi invită publicul la seria de concerte extraordinare de percuție susținute de ansamblul Young Beats, coordonat de muzicianul Zoli Tóth, și de 8 ansambluri de percuție remarcabile, ca parte a celui mai mare turneu dedicat muzicii de percuție din România.

Cea de a treia ediție a Turneului Ansamblurilor de Percuție, inițiat de muzicianul Alexandru Veleșcu, se desfășoară în perioada 28 martie – 29 mai 2025 și include concerte în șase orașe din România: Brașov, București, Bacău, Iași, Piatra Neamț și Suceava.

Accesul publicului la evenimente este gratuit.

E plăcut să observăm că fenomenul muzicii de percuție prinde contur în România. Faptul că muzicieni din mediul academic cântă alături de tineri muzicieni neprofesioniști ilustrează valorile și ambițiile acestui proiect. De la an la an, apar tot mai multe ansambluri în tot mai multe orașe. Repertoriile se îmbunătățesc considerabil, iar tot ceea ce ține de muzica de percuție este tot mai bine înțeles. Percuția înseamnă mai mult decât bătutul la tobe – este sensibilitate, emoție, coordonare, bucurie și, de multe ori, perfecțiune.

Pe scenă se vor reuni peste 50 de percuționiști, membri ai ansamblurilor: Ansamblul de percuție „Young Beats” București, parte a Programului Național Cantus Mundi – condus de prof. Zoli Tóth; Ansamblul de percuție al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț – condus de lect. univ. dr. Alexandru Veleșcu; Ansamblul de percuție „Versus” al Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov – condus de prof. Adriana Cristina Puia; Ansamblul de percuție „Alternances” al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași – condus de conf. univ. dr. Constantin Stavrat; Ansamblul de percuție al Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț – condus de prof. Marcel Baltag; Ansamblul de percuție „Fireworks Magazine” al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava – condus de prof. Lucian-Georgel Rusu; Ansamblul de percuție „Spirit” al Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău – condus de prof. Mihai Bălan; Ansamblul de percuție „Pulsar(t)” al Universității Naționale de Muzică București – condus de conf. univ. dr. Sorin Rotaru; Ansamblul de percuție „Juvenartis” al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași –  condus de prof. Iustin Rusu.

Repertoriul concertelor include lucrări ce acoperă toate genurile muzicale, de la muzică Bach la muzică contemporană.

CALENDARUL CONCERTELOR

28 martie, ora 18:00 | BRAȘOV

Sala Coloanelor a Cercului Militar din Brașov

29 martie, ora 18:00 | BUCUREȘTI

Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București

31 martie, ora 18:30 | BACĂU

Teatrul Municipal Bacovia din Bacău

1 aprilie, ora 18:00 | IAȘI

Sala de Festivități a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași

2 aprilie, ora 18:00 | PIATRA NEAMȚ

Cinema Mon Amour din Piatra-Neamț

29 mai | SUCEAVA

Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava

Concertele se înscriu în Turneul Ansamblurilor de Percuție 2025, ce se desfășoară în perioada 28 martie – 29 mai 2025, la Brașov, București, Bacău, Iași, Piatra Neamț și Suceava.

Turneul este parte a proiectului cultural și educațional „Concert de percuție”, inițiat de lect. univ. dr. Alexandru Veleșcu, cu scopul de a promova studenții și elevii instituțiilor de învățământ vocațional și genurile muzicale destinate ansamblurilor de percuție încă neexplorate suficient de publicul larg.