Viziunile grădinăresei. Brain dance și instalații new media într-o grădină urbană digitală

Un performance intermedia, cu muzică experimentală și povești recontextualizate în realitatea augumentată de Ioana Nicoară, va fi prezentată joi, 14 noiembrie, de la ora 18.00, în Grădina Triade din Timișoara. De la ora 19.30, artiștii Makunouchi Bento x Sektainsecta vor susține un brain dance electroacustic live, cu narațiuni vizuale cinematice.
 
Fantasme ale unei grădinărese dintr-un cadru digital, o suită de personaje se arată într-o instalație intermedia complexă, găzduită într-un spațiu polimorf, nod al diverselor tipuri de dialog intercultural. O colecție de doisprezece tablouri animate își spun istoriile pe simeze aflate la granița dintre real și virtual. Imagini, culori și sunete definesc un spațiu în care vizitatorii devin principali creatori de sens, construind, în ritm personal, instalații audio colective sau adăugând propriile amintiri unor borne ale memoriei publice. “Parcul devine un paradis distopic al poveștilor de dragoste, ipostaze ale iubirii feminine – unele pulsând într-un spațiu intim ideal, altele măcinate de sentimente de pierdere și frică. Natura este o altă temă centrală a acestei expoziții, alături de examinarea legăturilor puternice dintr-o comunitate. Într-un ecosistem de sunete și zgomote imaginate în armonie, o documentare realizată de artista Cinty Ionescu devine bază de pornire pentru o istorie delicată în realitatea augmentată: sătenii fac dulceață în Uzdin! O comunitate românească din Serbia își arată simbolistica bogată și vie într-o instalație digitală”, spun organizatorii.
 
Arhiva de istorie orală coordonată de scriitoarea Smaranda Vultur aduce în expoziție o mulțime de povești din istoria recentă. Din interviuri sau documente sunt recompuse momente din istoricul cantinei Universității Politehnica Timișoara, evocând rolul său de spațiu subversiv în cursul revoltelor anticomuniste ale studenților din anul 1956. Un timp plin de forță prinde iar viață într-o grădină fatastică. Apar liderii studenților, care iau cuvântul încă o dată împotriva ocupației sovietice. E forfotă, furie, entuziasm. Discuţia ia forme din ce în ce mai categorice, studenţii huiduie.
Spațiul, versatil și multiform, devine rapid scena unui film de acțiune cu gangsteri. O femeie îmbrăcată în roșu admite să-și deconspire misterele, care i-au inspirat pe mulți de-a lungul vremii, înainte să se estompeze în uitare. Probabil că Ana Cumpănaș a trăit multe în anii de aventuri în Chicago, însă esența vieții ei, așa cum a rămas în memoria celorlalți, rămâne adunată în acea duminică legendară de 22 iulie 1934, când, îmbrăcată într-o rochie roșie, facilitează uciderea faimosului bandit din perioada Marii Crize, John Dillinger.
 
“Mă autoproclam grădinăreasă, într-o lume în care poți cerceta semințe de întâmplări, istorie și comportamente, unde poți cultiva povești și poți construi experiențe și vizual în direcții diverse, crescând metode de lucru și colaborări trainice. Rodul anului se arată, pe 14 noiembrie, în Grădina Traide. Sunt grădinăreasa imaginilor mele, pe care le vreau materializate, vreau să le văd aievea. Viziunile Grădinăresei prezintă o parte importantă din proiectele mele artistice din anul 2024, o muncă concentrată pe un proces personal de lucru tot mai definit, folosind instrumentele mele de exprimare: acuarelă, modelaj, 3D, film, animație, realitate augmentată, cât și colaborarea cu alți artiști complementari mie, a căror muncă o admir”. Ioana Nicoară, Artist new media
 
Trei proiecte în realitatea augmentată
 

Iubire. O identitate feminină – este o instalație multimedia scrisă și animată de Ioana Nicoară, care folosește animație 3D în realitatea augmentată, proiecție video și animație clasică, pe hârtie, pentru a spune povești poetice despre iubire și identitate, la feminin.

Prognoza Meteo: distopieeste o instalație multimedia augmentată, alcătuită din patru părți, care a fost expusă în trei orașe din România, în Timișoara bucurându-se de a patra expunere. Ioana Nicoară a folosit în realizarea lucrării acuarelă, animație 2D și 3D, cât și sunet pentru a spune o posibilă poveste: posibilitatea de a te îndrăgosti, de a construi o lume intimă ideală, apoi de a te transforma din frica de a pierde acel paradis personal, dependent de bunăstarea lumii din exterior.

Ne/Re-văzut – este un proiect de artă new media realizat de o echipă interdisciplinară, formată din Cinty Ionescu, Ioana Nicoară și Makunouchi Bento – Valentin Toma și Felix Petrescu – Proiectul constă în trei instalații digitale care pornesc de la arhive de istorie orală. Instalațiile folosesc sunet, imagine și animație, spații în care vizitatorul devine creator de sens, reactivând istorii personale și memoria colectivă. Un proiect al Asociației Narative, finanțat de Centrul de proiecte Timișoara. https://www.narative.ro/

Ioana Nicoară (n.1990) este o artistă vizuală care folosește animație, acuarelă și realitate augmentată în practica ei artistică, căutând să abordeze teme legate de preocupările ei: poveștile oamenilor, lumea femeilor, identitatea și comunitatea. A absolvit UNArte, secția grafică. În paralel cu practica de atelier, lucrează alături de Reniform Production în diferite funcții creative pentru producții de film de animație, proiecte comerciale și culturale. www.ioana-nicoara.com

Makunouchi Bento este un proiect cinematic/ experimental/ electroacustic al duo-ului timișorean Valentin Toma și Felix Petrescu. Activitatea lor presupune atât albume și compilații personale, dar și înregistrări live, remixuri și colaborări, coloane sonore și intervenții sonore pentru instalații AR. https://makunouchibento.org/

Sektainsecta este un proiect analog-cinematic al lui Sergiu Negulici, regizor de animație și artist digital, este cunoscut internațional pentru producția ”Splendida Moarte Accident” (2017), un scurtmetraj care a câștigat numeroase premii în festivaluri de animație internaționale, printre care premiul pentru debut la Festivalul Internațional de Animație de la Annecy, Franța, sau Marele Premiul al Festivalului Internațional de Animație de la Hiroshima, Japonia. 
https://www.instagram.com/sektainsecta/

Instalații realizate cu sprijinul Reniform Production www.reniform.ro și Augmented Space Agency https://augmentedspaceagency.com/
 
ECHIPA:  Prognoza meteo: distopie și Iubire. O identitate feminină – artist Ioana Nicoară |  Ne/Re-văzut: Documentare Cinty Ionescu, ilustrație și animație Ioana Nicoară, intervenții sonore, un proiect al Asociației Narative Makunouchi Bento | Implementare AR cu sprijinul: Reniform Production |  Live act: Sektainsecta x Makunouchi Bento | Eveniment găzduit de Fundația Triade în Grădina Triade | Comunicare: Evantia Barca |
 
 
VIZIUNILE GRĂDINĂRESEI
UN PROIECT DE
Ioana Nicoară în colaborare cu Asociația Narative și Fundația Triade, sprijinit de Reniform Production
 
FINANȚAT DE:
Centrul de Proiecte Timișoara

Iubire. O identitate feminină este o creație artistică realizată printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.

Ne/Re-văzut este un proiect al Asociației Narative, Finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Proiectul “Grădina TRIADE – spațiu polimorf” se derulează până la finele anului 2024 și este finanțat în cadrul programului Legacy Timișoara 2023 – ExCentric, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.