Trei zile cu atmosferă de festival, la aniversarea primilor 13 ani de unteatru

MASS - Foto TNRS, Andrei Văleanu
Risipire-unteatru

În urmă cu 13 ani, într-o casă veche din sectorul 5 al capitalei, se năștea într-o seară de vară Teatrul unteatru. Născut din dorința de a crea un spațiu al libertății totale de exprimare prin teatru și crescut cu iubire pentru povești, unteatru a devenit, în timp, creatorul unora dintre cele mai urmărite și mai premiate spectacole din țară. Astăzi, proiectul cultural independent se pregătește de aniversare și invită spectatorii să celebreze bucuria de a fi din nou împreună, acasă, în sediul din Sfinții Apostoli nr. 44. Micro-festivalul aniversar Zilele unteatru va avea loc între 21 și 23 iulie și va aduce în pim-plan producțiile prezentate în premieră în ultimul an. Biletele sunt disponibile pe https://www.unteatru.ro/.

Simbolul fluturelui ilustrează vizualul ediției din acest an, amintind de celebra teorie conform căreia, o mică bătaie de aripă a unui fluture poate provoca o tornadă în celălalt capăt al lumii, într-un viitor nu imediat, nici foarte îndepărtat. Micile întâlniri din sala de spectacol și-au demonstrat, de-a lungul vremii, forța de a genera modificări semnificative în structura fiecăruia dintre cei prezenți. Poate că teatrul nu va transforma lumea într-un loc mai bun, dar va continua să creeze contextul unor întâlniri relevante.

Alina Berzunțeanu în Otravă, foto Pascal Pamfil
Woyzeck - pov

O producție unteatru cinematic semnată de fondatorii unteatru va deschide seria de evenimente programate la finalul acestei săptămâni, cu o proiecție organizată în sala mică a spațiului din Sfinții Apostoli nr. 44.  Vineri, pe 21 iulie, spectatorii sunt invitați să urmărească în premieră absolută Woyzeck – P.O.V. – un mix de teatru, film şi artă digitală, cu Ionuț Vișan, Richard Bovnoczki, Sabrina Iașchevici, Liviu Pintileasa, Bogdan Nechifor și Florina Gleznea. Imaginea și montajul îi aparțin lui Adi Bulboacă. Producția abordează tema distrugerii ființei sociale chiar de către aparatulrepresiv numit societate. E un poem despre iubire, într-o lume a neiubirii, o lume lipsită de fragilitate, în care existenţa omului a devenit deşertică. Proiecția va rula în loop, între orele 18:00 și 21:00.

Sâmbătă, de la ora 17:00, Camelia Pintilie, Corina Moise și Denisa Nicolae revin pe scenă în Risipire, spectacolul regizat de Vlad Bălan, despre rolul pe care îl joacă amintirile în iubirea pentru celălalt. La aflarea veștii unui diagnostic nemilos, protagonista poveștii este pusă în fața unei decizii imposibile. Tratamentul îi va șterge toate sentimentele și amintirile create alături de persoana iubită.

În aceeași zi, de la ora 20:00, spectatorii îi vor urmări pe Alina Berzunțeanu și Cezar Antal în Otrava (r. Toma Dănilă), în care doi oameni care s-au iubit cândva se întâlnesc în locul în care s-au despărțit pentru totdeauna de fiul lor.

Mass, o co-producție unteatru și Teatrul Național ,,Radu Stanca’’ din Sibiu, va închide seria de evenimente programate în cadrul micro-festivalului aniversar. Pe 23 iulie, de la ora 20:00, spectatorii îi vor revedea pe Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki și Marius Turdeanu în producția care aduce pentru prima oară pe o scenă din România textul semnat de Fran Kranz.

Despre unteatru

Un proiect independent lansat în urmă cu 13 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. O întreagă comunitate de artiști s-a format de-a lungul timpului în jurul acestui spațiu construit din dorința de a oferi un mediu al libertății totale de exprimare prin teatru.  În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul anului 2021, unteatru a fost distins cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către Președintele României.

***

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii