Spectacolul performativ „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, în turneu în luna mai

În luna mai, spectacolul performativ „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, creat de compania Vanner Collective pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, va putea fi văzut pe 3 mai la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, pe 4 și pe 5 mai la Teatrul de Stat din Constanța, pe 11 mai la Teatrul Gong din Sibiu, pe 14 mai la Teatrul Național din București și pe 30 și 31 mai la Teatrul pentru copii și tineret „Imaginarium” din Ploiești.

Vanner Collective a început în 2020 un demers de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor în rândul bărbaților, ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte și își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici.

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” prezintă drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare, o disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

În cadrul ediției proiectului din 2023, Vanner Collective a organizat patru ateliere online de scriere creativă și limbaj vizual cu doi profesioniști din lumea filmului, scenarista Raluca Mănescu și regizorul Nicolae Constantin Tănase, gratuite și destinate adolescenților cu vârste între 14 și 19 ani.

Materialele video rezultate în urma atelierelor vor fi incluse într-un colaj video pe tema masculinității toxice, ce va fi vizionat, alături de spectacole, în cadrul comunităților din Brăila, Constanța, Ploiești și Sibiu în luna mai iar adolescenții creatori vor fi invitați și la o sesiune de discuții cu spectatorii. O parte dintre textele lucrate în cadrul atelierelor va sta la baza unei piese de teatru care va fi transpusă ulterior într-un spectacol de teatru sonor.      

Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele de Elena Gheorghe, iar măștile de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

Proiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii Centrul Replika, Teatrul „Maria Filotti”, Teatrul de Stat din Constanța, Teatrul pentru copii și tineret „Imaginarium”, Teatrul GONG Sibiu,  DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București.