SFÂRȘITUL/THE END – un musical post-apocaliptic cu Tilda Swinton, regizat de Joshua Oppenheimer, din 18 iulie în cinematografe

rsz_1_-_the_end_tilda_swinton_michael_shannon_c_felix_dickinson_courtesyneon
rsz_12_-_the_end_tilda_swinton_c_felix_dickinson_courtesyneon

Într-o perioadă în care știrile despre dezastre ecologice și crize sociale vin din întreaga lume, regizorul Joshua Oppenheimer – nominalizat la Oscar pentru documentarele sale tulburătoare The Act of Killing și The Look of Silence –  revine cu un film de ficțiune care aduce o perspectivă rar explorată: un musical despre supraviețuirea ca privilegiu.

La 25 de ani după ce lumea se prăbușește, o familie ultra-bogată trăiește izolată într-un buncăr subteran, refuzând să accepte realitatea de afară. Viața lor, o succesiune de ritualuri, iluzii și mese opulente, este tulburată de apariția unei supraviețuitoare din exterior.

Sfârșitul/The End este un musical post-apocaliptic cu o distribuție remarcabilă, în care se regăsesc Tilda Swinton, Michael Shannon, George MacKay și Moses Ingram. Premiera în cinematografele din România are loc pe 18 iulie, filmul fiind distribuit de Independența Film.

Inspirația filmului vine dintr-o experiență reală a regizorului, care a vizitat un buncăr construit de un magnat al petrolului din Asia Centrală, îmbogățit prin violență și care dorea să-și protejeze familia de un viitor catastrofal. Inițial, Oppenheimer a vrut să facă un documentar, dar a renunțat după ce a revăzut The Umbrellas of Cherbourg: „Atunci am știut că voi face un musical. Pentru că musicalul e o formă profund americană de a înveli disperarea în speranță.”

Sfârșitul/The End combină musicalul clasic în stilul Golden Age cu satira socială și include 13 piese originale interpretate de actori și compuse de Joshua Schmidt, cu versuri scrise de Oppenheimer.

Scenariul filmului a fost scris în pandemie, iar filmările au avut loc în Irlanda, Germania și în mina de sare din Petralia Soprana (Sicilia, Italia), unde echipa a petrecut trei săptămâni în subteran, fără a vedea lumina zilei.

Designul de producție spectaculos, interpretările nuanțate și subtextul social au fost remarcate în cronici internaționale importante, de la The Guardian la Variety și IndieWire. Criticii descriu The End drept „vizual spectaculos și incomod de actual”, o reflecție tulburătoare asupra modului în care elitele aleg să supraviețuiască în izolare, în timp ce restul lumii se destramă.

Sfârșitul/The End aduce pe ecran o poveste despre capitalism rapace, colaps ecologic și elita globală mai preocupată de propria salvare decât de viitorul planetei.

Programul proiecțiilor: https://www.independentafilm.ro/project/the-end/