Prima serie de spectacole imersive din istoria Festivalului Enescu: o nouă dimensiune a muzicii clasice, la MINA

Festivalul Internațional George Enescu face un pas semnificativ în direcția inovației artistice și propune, în cadrul ediției din 2025, un nou format de prezentare a muzicii clasice și contemporane: seria de spectacole Enescu – JTI Immersive Experience, desfășurate la MINA, Muzeul Artei Noi Imersive.

Această premieră absolută pentru festival marchează o deschidere către noi forme de receptare artistică, în care muzica, imaginea și mișcarea se întâlnesc într-un cadru senzorial complex. În perioada 24 august – 21 septembrie 2025, în fiecare seară de joi și vineri, de la ora 20:00, publicul va putea urmări spectacole prezentate în patru formule artistice distincte, fiecare gândită ca o experiență sinestezică în care muzica nu doar se aude, ci se vede și se trăiește.

Într-un context cultural marcat de schimbări rapide și de o atenție tot mai fragmentată, Festivalul Enescu răspunde provocărilor contemporane printr-o propunere artistică inovatoare: publicul este invitat să asculte, dar și să participe, să exploreze, să se implice emoțional într-un spațiu în care sunetul, imaginea și mișcarea devin un tot coerent.
 
Această direcție nu presupune o ruptură cu tradiția, ci o extindere a ei în zona noilor tehnologii și a formelor emergente de expresie artistică. Seria de concerte imersive este, în acest sens, un gest firesc și curajos, iar această direcție nu rupe legătura cu tradiția, ci o deschide spre viitor, aducând împreună patrimoniul clasic și vocea prezentului: tineri artiști care dau muzicii universale o nouă viață, în rezonanță cu timpul lor.

Cele două reprezentații ale primului spectacol-concert imersiv din seria Enescu – JTI Immersive Experience vor avea loc în 28 și 29 august 2025. ONIRIUS, un spectacol visat de Gigi Căciuleanu, înseamnă dans contemporan, proiecție imersivă și poezie scenică, într-un proiect semnat de celebrul coregraf. În Onirius, dansul se intersectează cu arta vizuală si muzica originală compusă de Paul Ilea, într-o construcție scenică de o sensibilitate aparte; proiecțiile realizate de Les Ateliers Nomad creează un univers caleidoscopic, în care mișcarea capătă dimensiuni onirice și metafizice. 

BACH IN THE JUNGLE se va desfășura pe 4 și 5 septembrie 2025, de la ora 20:00. Un concert spectaculos ce aduce sonatele lui Bach într-un context vizual și sonor inedit: jungla tropicală. Violonista Leticia Moreno și bandoneonistul Claudio Constantinireinterpretează muzica barocă printr-o lentilă sud-americană, într-o fuziune de epoci și stiluri – de la Johann Sebastian Bach la Heitor Villa-Lobos și Astor Piazzolla.

Leticia Moreno: https://www.youtube.com/shorts/qLkeZo7uC28

Pe 11 și 12 septembrie 2025, pianista Alexandra Silocea va prezenta proiectul KLIMT MEETS BÖSENDORFER – Ver Sacrum.Inspirat de estetica Secesiunii vieneze, recitalul propune o punte între pictura lui Gustav Klimt și muzica de cameră. Pianista Alexandra Silocea și mezzosoprana Patricia Nolz creează o atmosferă rafinată, în care sonoritatea pianului se împletește cu imagini simboliste. Concertul va fi interpretat pe un pian Bösendorfer-Klimt, un instrument impresionant, atât sonor, cât și vizual.

Ultimul spectacol-concert din serie este ULTIMA PIESĂ – un concert imersiv de Constantin Basica, iar cele două reprezentații vor avea loc pe 18 și 19 septembrie 2025. O lucrare de frontieră între compoziție, instalație și artă conceptuală, semnată de Constantin Basica. Concertul propune o reflecție despre efemeritate și reînnoire, într-un limbaj muzical generat algoritmic și susținut de un mediu vizual dinamic și sugestiv. Muzica contemporană se transformă într-o instalație performativă care reimaginează ideea de concert.

MINA – Muzeul Artei Noi Imersive este un spațiu dedicat noilor forme de expresie vizuală și sonoră. Dotat cu o tehnologie avansată de proiecție panoramică la 360°, MINA oferă un cadru ideal pentru experimentele artistice care depășesc convențiile scenice tradiționale.

Această nouă serie din programul Festivalului Enescu a fost special concepută pentru categorii de public cât mai diverse: publicul tânăr are ocazia de a descoperi muzica clasică într-un format contemporan, interactiv, accesibil, iar publicul fidel este provocat să exploreze o altă dimensiune a expresiei artistice. Astfel, pentru creatorii de mâine, seria Enescu – JTI Immersive Experience devine un spațiu al experimentului și al reimaginării.

Prin această inițiativă, Festivalul Internațional George Enescu își reafirmă statutul de platformă esențială a inovației artistice. Seria de concerte imersive marchează nu doar o premieră tehnologică, ci și o schimbare de paradigmă: muzica clasică este adusă în centrul realității contemporane, acolo unde simțurile, emoțiile și tehnologia se întâlnesc.