Pe 27 și 28 mai, Atelierele Malmaison își deschid ușile pentru a patra ediție Malmaison Open Doors

Atelierele Malmaison își deschid ușile pentru a patra ediție Malmaison Open Doors pe 27 și 28 mai 2023, cândpeste 30 de artiști și 9 galerii își vor prezenta spațiile din cadrul clădirii Malmaison, situată pe Calea Plevnei nr. 137C, corp B. Comunitatea artistică independentă invită publicul la un weekend dedicat artei, în care vizitatorii vor avea ocazia să descopere atelierele artiștilor, noile expoziții ale galeriilor și ale spațiilor artist-run, să facă cunoștință cu profesioniști din industria artei și culturii și să se lase inspirați de lucrările de artă. Intrarea este liberă pe tot parcursul evenimentului.

Ediția din luna mai este prima din seria bianuală din 2023, iar programul se desfășoară între orele 15:00 și 20:00. Vizitatorii vor avea acces la un program divers de tururi de atelier, expoziții și discuții cu artiștii și galeriștii.

Mai multe informații despre Atelierele Malmaison pot fi găsite pe site-ul proiectului : https://atelierelemalmaison.ro/.

Spațiul de 3000 mp al Atelierelor Malmaison găzduiește:

  • PARTER:

 Ateliere deschise:

Tudor C. Popa, Cristian Samfira

  • ETAJUL 1:

Ateliere deschise:

Alex Baciu, Dan Basu, Otilia Boeru, Radu Boeru, Otto Constantin, Mihail Coșulețu, Loreta Isac & Constantin Cojocaru, Ioana Gheorghiu, Adelina Ivan, MATKA, Atelier MUC, Daniela Pălimariu, Adriana Preda & Cătălin Velea, Miruna Radovici, Lea Rasovszky, Ramon Sadîc, Virginia Toma

Galerii:

Cazul 101: expoziție solo Oscar Chan Yik Long “Certain parties were not pleased”

Galeria Ivan: expoziție solo Simona Runcan “Umbre interioare, umbre învelite”

  • ETAJUL 2:

 Ateliere deschise:

Liliana Basarab, Lucian Bran, Alex Buta, Eduard Constantin, Larisa Crunțeanu, Giles Eldridge & Elena Diaconu, Olivia Mihălțianu & Stoyan Dechev, Mihaela Moldovan, Dan Vezentan, Silvia Trăistaru

Spații de proiecte și galerii:

Cabinet 44

Camera E12: expoziția “Cactus and the End of the world”, Iulian Bisericaru & Dragos Dogioiu, curatoriată de Raluca Nestor Oancea

Celulele Invitro: expoziție solo Florina Drăguș “În starea de a fi/In the state of being”

H’Art Gallery: expoziție solo Tudor Codre “Acme”

 /SAC @ MALMAISON: Dumitru Gorzo “Scufița Magenta pe hol”

Sandwich: expoziție solo Teodor Graur “Inima” – Vernisaj

VAGon: “Hybrid Stations”, parte din proiectul Incubation Station, organizat de Lapsus Timișoara

Sandwich Library: Deschidem biblioteca dedicată artelor vizuale, studiilor curatoriale, arhitecturii și performance-ului. Peste 350 de titluri, atât de arhivă, cât și nou-nouțe pot fi răsfoite și împrumutate.

Atelierele Malmaison au fost fondate în 2021 dintr-o nevoie activă a scenei de artă și au ca scop susținerea și consolidarea acesteia prin crearea unei comunități. Prin această inițiativă, artiștii și galeriștii au acces la spații de lucru mai accesibile, la un context cultural mai stabil și sustenabil prin încurajarea colaborărilor pe plan național, dar și internațional și susținerea noilor generații, care au nevoie de o structură de suport stabilă.

Evenimentele Open Doors, realizate de două ori pe an, vin ca un răspuns la interesul arătat pentru mediul artistic și cultural, dar și ca o inițiativă de creare a unei punți de legătură între comunitatea Malmaison și public, primele ediții aducând împreună peste 2500 de vizitatori.

Astfel, Atelierele Malmaison deschid și mențin un dialog constant cu iubitorii de artă, actorii cheie din industriile creative și culturale, dar și promovează deschiderea scenei de artă către un public mai larg. Cea de a patra ediție Malmaison Open Doors continuă acest demers pe 27 și 28 mai 2023 când atelierele își deschid ușile pentru toți cei care vor să afle mai multe despre artă și proiectele desfășurate în cadrul Atelierelor Malmaison.

Despre Atelierele Malmaison:

Inițial o cazarmă militară, Clădirea Malmaison are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 177 de ani, timp în care a avut diferite roluri. Atelierele Malmaison își propun să integreze clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie și ocupând aproximativ 3000 mp din clădirea Malmaison.

Prin eforturile comunității artistice și cu sprijinul sponsorului principal UniCredit Bank, alături de sponsorii Brico Depot, Policolor, Ursa și The Plot, începând cu anul 2021 clădirea a fost renovată, acum găzduind  peste 30 de ateliere de artiste și artiști, alături de 9 spații de proiecte coordonate de grupuri artistice, asociații non-profit sau galerii de artă.