Mischa Blanos reînvie titanii muzicii clasice în albumul său „Titans”

Albumul „Titans”, un solo piano de muzica clasică contemporană, este ceea ce rămâne după ce Mischa Blanos a uitat toate partiturile muzicale clasice ale educației sale academice, permițând aromelor și gusturilor trecutului, la fel ca într-un vin decantat, să se extindă și să respire o viață nouă. Titanii muzicii clasice sunt evocați prin motive, ritmuri și armonii muzicale. Ei sunt readuși la viață pentru a compune împreună și a-și împărtăși semnăturile lor muzicale. Este renașterea lor colectivă, în care artistul român Mischa Blanos creează liantul vibrant și proaspăt al modernității.

Imaginează-ți o capsulă temporală în care am invitat marii compozitori de muzică clasică. Ei nu pot ieși, sunt închiși aici cu mine. Uneori se vor certa, uneori vor striga să-și facă auzită prezența, unii îi vor ignora pe alții, iar alteori îi vei găsi într-o îmbrățișare strânsă. Acești titani ai muzicii clasice respiră, zâmbesc, trăiesc aici. Este reînvierea lor colectivă în mintea și degetele mele.

Pe parcursul celor șapte piese ale albumului „Titans”, ascultătorii vor descoperi o combinație eclectică de influențe, întâlnind stilurile distinctive ale lui Bach, Beethoven, Schubert, Gershwin, Bartok și Șostakovici, uneori în cadrul aceleiași piese. Pentru pasionații de muzică clasică, această călătorie devine o excursie plăcută prin secole, oferind ocazia de a distinge semnăturile acestor titani. Acest joc „Who’s Who” și emoția descoperirii influențelor adaugă încă o dimensiune de delectare, făcând experiența auditivă și mai plină de satisfacții.

Mischa Blanos a compus albumul în circumstanțe neobișnuite. El se afla la Berlin în timpul unei sesiuni de înregistrare cu proiectul său Piano&Electronics, proiect în care sunetele pianului acustic sunt supuse tratamentului digital și combinate cu sintetizatoare, sunete midi și drum-machine. Dar a terminat mai devreme și a vrut să profite de timpul de studio comisionat. Ceea ce a început ca o improvizație liberă la pian, s-a transformat curând într-o stare de flow, fiind complet absorbit de amintirile partiturilor de muzică clasică pe care le-a învățat începând cu vârsta de șapte ani. Pe neașteptate i-au venit în minte amintiri ale armoniilor și ritmurilor muzicale, fragmente și motive din piese uitate sau doar impresii pure ale compozitorilor clasici.

Selma Lagerlöf susținea că într-adevăr „cultura este ceea ce rămâne atunci când am uitat tot ce am învățat”. Albumul „Titans” este ceea ce persistă după ce Mischa Blanos a uitat toate partiturile muzicale clasice ale formării sale academice, lăsând amprente mai vii sau mai estompate ale memoriei să se combine, să se transforme și să dea naștere unei creații cu totul noi.

Albumul „Titans” este programat pentru lansare vineri, 24 mai, pe toate platformele de streaming, sub label-ul independent Longcut Records. Albumul va fi disponibil pe vinyl și de asemenea va fi disponibil în Dolby Atmos, pe platformele de streaming care permit tehnologia.

Ascultă albumul pe platforma Bandcamp https://mischablanos.bandcamp.com/album/titans-2

 

Despre Mischa Blanos

Cu o educație academică clasică începută la vârsta de șapte ani și un pianist pur sânge, Mischa Blanos, este o forță creativă care împinge constant limitele între genuri. Versatilul artist român a creat proiecte extrem de diverse, satisfăcându-și nevoia de melancolie și modernitate prin genul Neoclasic, nevoia de adrenalină prin proiectul său techno și de visare și conectare cu sinele prin muzica ambientală. Proiectul Piano&Electronics, un mix analogic și digital de pian, sintetizatoare și software a determinat renumitul post TV ARTE să-l filmeze și să-l difuzeze într-un material care poate fi  încă vizionat pe youtube. Albumul acustic-electronic „City Jungle” lansat la casa de discuri franceză InFiné a fost susținut de Mary Anne Hobbs și Nemone de la BBC, Louder Than War, XLR8R, Meoko și Magnetic Mag. În luna mai spectacolul său „Piano&Electronics – The Brave New World of Neoclassical” a avut un turneu în Germania, iar același spectacol va fi prezentat anul acesta pe scena Festivalului JAZZx din Timișoara.

Despre Longcut Records

Casă de discuri independentă dedicată lansării de muzică non-mainstream din genurile modern composition, ambiental, techno, jazz și experimental. Aici vei găsi artiști care îndrăznesc să exploreze noi teritorii sonore, sfidând convențiile și abordând spiritul experimentării muzicale.