Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an

Bazat pe proiectul Asociației, Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin de la începutul lunii septembrie.

Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va deveni un obiectiv turistic și cultural al orașului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artiști de excepție, care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan; Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh.

„Le mulțumesc prietenilor tatălui meu, artiștii și reprezentanții autorităților, care și-au dat mâna fără să ezite în realizarea Memorialului și colaborează cu entuziasm și multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă și pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artiști și curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză și tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spațiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraș”, a declarat Ivona Potzaichin-Rusu.

Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti și toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții. Columna va fi completată cu „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor ce va ilustra scene-cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată” și „Val oprit” (două lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea și dorul față de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relația organică a lui Ivan cu apa) și „Grădina” (compoziție a lui Gyárfás Oláh care prezintă relația lui Ivan cu natura, în general, și cu Delta, în special). Proiectul de ansamblu al Memorialului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat și partener în ultimii ani ai lui Ivan.

Detalii privind proiectul Memorialului: https://rowmania.ro/ansamblul-arhitectural-ivan-patzaichin/