Film Food la TIFF.22: cine și filme gourmet

Dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite, secțiunea Film Food revine la TIFF! Povești de viață, arome intense din cele mai apreciate bucătării ale lumii, stele Michelin și gusturi autentice, toate se regăsesc în filmele propuse anul acesta în secțiunea Film Food; proiecțiile vor fi urmate de cine special pregătite la restaurantul DaPino de staruri ale bucătăriei locale și internaționale, inspirate de subiectele filmelor din program.

Duminică, 11 iunie

19.00 – Steaua (Stella, Tyler Doehring, SUA, 2022, 72’) | Cercul Militar

20.30 – Cină pregătită de chef Alex Vitali la DaPino

Duminică seară, publicul TIFF este invitat la Steaua: Ciro Oliva, un pizzar napolitan tânăr, mândru și plin de energie, își propune să fie primul pizzaiolo distins vreodată cu o prestigioasă stea Michelin. Întrucât Ghidul Michelin este una dintre instituțiile cele mai influente, discrete și critice din gastronomie, încercarea lui Ciro de a-și aduce restaurantul Concettina ai Tre Santi la nivelul unei stele Michelin este departe de a fi ușoară, așa cum confirmă alți bucătari celebri, experți și jurnalişti.

Proiecția filmului va fi urmată de o cină pregătită de chef-ul italian Alex Vitali, bine cunoscut clujenilor pentru preparatele sale de la restaurantul DaPino. Alex și-a început cariera în Italia, unde a studiat gastronomia, și a lucrat pentru restaurante din Roma și Miliano, dar și din Australia. Este unul dintre fondatorii ViziFoods, un brand de delicatese italienești.

Luni, 12 iunie

18.30 – Chef-a (She Chef, r. Melanie Liebheit & Gereon Wetzel, Germania/Austria, 2022, 105’) | Cercul Militar

20.30 – Cină pregătită de chef Florin Dumitrescu la DaPino, prezentată de LIDL

Chef-a o înfățișează pe Agnes, recent câștigătoare a Cupei Mondiale culinare, în călătoria ei prin unele dintre cele mai apreciate restaurante din lume. Tânăra de douăzeci și ceva de ani și-a încheiat ucenicia la restaurantul de top Steirereck din Austria și s-a alăturat echipei naționale de gătit a Austriei, fiind prima și singura femeie dintre toți concurenții care a câștigat Cupa Mondială culinară în 2018. Filmul aprofundează culturi de gătit foarte diferite și ne oferă perspective detaliate asupra modalităților de lucru ale restaurantelor de top din lume.

Povestea continuă cu o cină pregătită de chef Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai talentați bucătari din România, care a cunoscut celebritatea în calitate de jurat la „MasterChef” și apoi la „Chefi la cuțite”. La 35 de ani, Florin are deja peste 20 de ani petrecuți în bucătărie, începând ca stagiar în restaurante când avea doar 14 ani și obținând statutul de bucătar la 18 ani. Viziunea sa asupra gastronomiei, stilul și carisma sa unică și modul de a crea fuziuni între preparate clasice, gust și tehnici moderne, îl fac unul dintre cei mai iubiți și apreciați bucătari din România.

Cină prezentată de LIDL.

Marți, 13 iunie

19.00 – La Huella, povestea unui bar pe plajă (La Huella, The Story of a Beach Bar Resto, r. Alessio Rigo de Righi, Argentina, 2022, 70’) | Cercul Militar

20.30 – Cină pregătită de chef Radu Ionescu la DaPino, prezentată de Nespresso

În urmă cu douăzeci de ani, trei prieteni au acceptat o provocare: să construiască pe plaja unui mic sat uruguayan un restaurant aidoma celor care existau în anii ’50 – simple și oneste. Un loc pe malul Oceanului Atlantic, unde se împletesc povești despre Argentina, Uruguay, bibani, pescari și vinuri bune. La Huella, povestea unui bar pe plajă surprinde perfect această atmosferă de la capătul lumii. 

Chef Radu Ionescu a absolvit celebra școală Le Cordon Bleu cu Grand Diplôme de Cuisine et Pâtisserie, urmată de o diplomă în Management culinar, devenind alumni al acestui institut culinar în 2015. Radu este câștigător Gault Millau Great Chefs of Tomorrow în 2019, iar restaurantul pe care l-a fondat, KAIAMO (localizat in București), este în Top 1000 cele mai bune restaurante din lume, conform topului WORLD’S 50 BEST din anul 2019 până în prezent. Esența stilului său culinar este dată de valorile construite în jurul Mamei Natură, cu un accent pe pasiunea pentru gastronomie și respectul pentru produse locale și artizani deopotrivă. 

Cină prezentată de Nespresso.