Festivalul de arte performative Caleido anunță ediția a V-a: 27 noiembrie - 1 decembrie la Timișoara

În program: producții independente din țară, spectacole internaționale, dezbateri și ateliere.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului de arte performative Caleido va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2023 la Timișoara. Pe parcursul a cinci zile vor fi prezentate 20 de spectacole de teatru, dans, performance (18 din România și două din Norvegia), cinci dezbateri și două ateliere de dans, în diferite spații culturale din Timișoara: Iulius Town, Cărturești Piața Victoriei, Teatrul Basca, Auăleu.

Caleido s-a dezvoltat, încă de la începuturile sale, din 2015, ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluritatea vocilor artistice. Promovând ca valori principale diversitatea, empatia, nonconformism, sondând problematici sociale și culturale actuale și chestionând continuu narațiunile dominante, Caleido construiește, pentru artiști și public, spații incluzive, deschise și diverse.

„Conceptul festivalului din acest an – togetherness – pornește de la afirmarea nevoii de conexiune, suport și relații semnificative, mai ales într-un context socio-politic global dominat de crize climatice, economice, umanitare, de relații de putere dezechilibrate și inegalități flagrante. Tradus artistic, togetherness reflectă nevoia de solidaritate în fața provocărilor continue, de contexte artistice, spații comune sau comunități etice și empatice, de interacțiuni tonice, satisfăcătoare, restaurative.”, spune Andreea Novac, directoarea artistică a festivalului.

Spectacolele prezentate aduc în atenția publicului tematici care traversează subiecte actuale și pun în circulație idei despre realități prezente, prejudecăți, valori morale sau etice, comunități vulnerabile, relații de muncă, istorii personale și subiectivități fragile, oferind posibile moduri de acțiune și gândire, construind legături și cadre de chestionare, explorare și dialog.

Cele 20 de spectacole ale acestei ediții sunt: Am făcut ce s-a putut (un fel de comedie într-un singur act, regia: Matei Lucaci-Grünberg); AutoPsy&CO (regia: Ofelia Popii, coproducători: Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte al ULBS & Asociația Culturală Philogen ); Casa cu maimuțe (regia: Alex Mihăescu); Dă-te din soare(regia: Leta Popescu); Dead Poets Society (o producție Brightside Drama); Domnișoara Iulia și MASS (regia: Andrei și Andreea Grosu); Gliese 445 (text și regie: Raul Coldea, coproducție Reactor de creatie si experiment Cluj-Napoca și Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe); Grand Hostel Timișoara (text și înscenare: Ovidiu Mihăiță); Hardly ever (spectacol în limba engleză, concept/coregrafie: Francesco Scavetta); Huooooo!!! (text și înscenare; Ovidiu Mihăiță); Hybris: Choreographing Whiteness (coregraf și performer: Jonas Øren); În Căutarea Dansului (concept, coregrafie, interpretare: Alexandra Mihaela Dancs); KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci (concept: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu, o producție Vanner Collective 2022); Mareele de primăvară ale unei fete cuminți (concept și interpretare: Alexandra Bălășoiu); More or less (plimbare audio performativă în limba engleză, coproducție: Sööt/Zeyringer și brut Wien); O familie fericită (psihodramă ambulantă, de și cu: Alina Berzunțeanu și István Téglás); Soare cu dinți; Stagiunile Improbabil (teatru sonor, două stagiuni, 13 spectacole); Zambara Kabarett (regie: Ana Maria Ursu).

Accesul la evenimentele din cadrul Caleido este liber și se face în baza unei rezervări pe caleido.ro.

Caleido invită publicul  într-un spațiu de reflecție comună, propunând o serie de dezbateri participative, în jurul unor teme precum finanțările disponibile sectorului cultural independent, practici artistice și modele de lucru în context internațional, solidaritate artistică și artă angajată social, rolul critic al artei în sănătatea și starea de bine individuală și colectivă.

La Cărturești Piața Victoriei vor avea loc cinci dezbateri reunite sub numele de Caleido Talks, concepute pentru a facilita și întreține spațiul vital al dialogului, un loc de întâlnire pentru artiști români și norvegieni, specialiști din diverse domenii și public. Dezbaterile au loc în perioada 27.11 – 01.12 la Cărturești Piața Victoriei începând cu ora 15.00, funcționează cumulativ, și încearcă, separat sau împreună, să răspundă unor întrebări pe care le considerăm, mai ales acum, necesare și actuale. https://caleido.ro/programul-caleido-talks/

Două ateliere de dans contemporan susținute (în limba engleză) de coregrafii norvegieni Jonas Øren (28 noiembrie, 12.00-15.00) și Francesco Scavetta (29 noiembrie, 12.00-15.00) completează programul festivalului în acest an. Atelierele, organizate cu sprijinul Asociației Noi Re – Creăm, vor avea loc la FITT, Sala Rotundă și sunt deschise profesioniștilor și amatorilor deopotrivă. 
https://caleido.ro/ateliere/

Tinerii din Timișoara interesați de voluntariat sunt invitați să participe la organizarea Festivalului Caleido 2023! „Dacă ești din Timișoara, îți plac spectacolele de teatru, dans, performance, workshop-urile de dans și dezbaterile constructive, dacă vrei să cunoști oameni noi, ești organizat/ă/x, comunici ușor și eficient, dacă îți respecți angajamentele asumate și îți dorești un context prietenos și dinamic, te așteptăm în echipa de voluntari Caleido!”, anunță organizatorii.
https://caleido.ro/call-pentru-voluntari/

Mai multe detalii pe www.caleido.ro, Facebook și Instagram.

Just for Fun Comedy Festival, eveniment aflat la prima ediție, aduce la București nume mari ale improvizației internaționale, alături de comedianți importanți din mai multe generații, în perioada 13-19 noiembrie. Rahel Otsa, Phill Lunn, Kristine Levine, respectiv Doug Stanhope și Landry, vin la București pentru a susține spectacole speciale și a împărtăși din vasta lor experiență tuturor celor interesați de o carieră în stand-up comedy sau improvizație.

Celebrul improvizator britanic Phil Lunn vine de la Londra pentru a susține la Just for Fun Comedy Festivalatelierele: „Introducere în improvizația muzicală” (14 noiembrie, de la 11:00), „Cum sa creezi personaje” (14 noiembrie, de la ora 15:00), „Cum să creezi un musical” (15 noiembrie ora 11:00 partea 1, respectiv 16 noiembrie ora 11:00 partea a doua). Îl puteți vedea cântând în „Phyllida Sings!” spectacol muzical special ce are loc sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 18:00, la Improteca (Str. Comănița 9).

Phil Lunn este un improvizator din Marea Britanie care predă improvizație la Londra și la festivaluri internaționale. A lucrat cu mai multe grupuri importante ca Music Box, Hoopla, Mischief Theatre și The Maydays, a susținut spectacole la multe festivaluri, iar în prezent, regizează The Staccatos, un grup muzical, și cântă și solo în cabaretul său improvizat „Phil Lunn Is…” unde interpretează diferite personaje.

La Just For Fun Comedy Festival va ajunge în premieră și Rahel Otsa, fondatoarea unuia din primele teatre de improvizație din Estonia – Jaa !mproteater (2009-2019) – și producătoarea International Improv Festival Tilt din Tallinn. Rahel predă improvizație pentru copii și adulți de peste 13 ani. În 2022 și-a deschis propria școală de improvizație în Tallinn – Rahel Otsa Improkool. Face parte din comunitatea de improvizatori Ohana și este mereu în căutare de modalități prin care să facă improvizația o formă emoționantă de comunicare cu publicul. Atelierele ei, apreciate în Europa, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam, Singapore, China, ajung și la București. Just shut up!” este atelierul pe care Rahel Otsa îl susține în festival, pe 14 noiembrie, de la ora 11:00, urmat de ”Alegeri îndrăznețe”, și Ai grijă!”miercuri 15 noiembrie de la ora 11:00, respectiv ora 15:00, ”Monologuri” – 16 noiembrie, ora 11:00, la Improteca, locația din Str. Negustori 25. Rahel Otsa coordonează pe 16 noiembrie de la ora 21:00 Student Improv Showcase – Long-form, un spectacol de improvizație long form cu participanții de la workshop-ul susținut în cadrul festivalului și va participa pe 17 noiembrie, de la 19:00 în spectacolul Long Form Montage, cu traineri invitați și actori rezidenți la Improteca (Str Comănița 9).

Actrița americană Kristine Levine, una din vedetele serialului „Portlandia” și deținătoarea unui Guinness World Record (prima femeie care a jucat în 50 de state în 50 de zile (în The Biggest Tour Ever), va susține la București atelierul “Beginning Sketch Comedy Writing and Performing  pe 14 și 15 noiembrie, de la ora 15:00, și pe 16 noiembrie de la ora 11:00, urmate de spectacolul Student Improv Showcase – Sketch pe care-l coordonează pe 16 noiembrie de la ora 19:00, la Improteca.

Cunoscutul comediant american Doug Stanhope, autor, actor premiat, scenarist, activist politic și gazdă de podcast, vine în România pentru a susține un workshop de stand-up comedy intitulat “Comedy, Show Business and the Truth”, va participa apoi la podcastul „Între show-uri” de la Club 99, va găzdui un Open Mic și va susține scurte spectacole de stand-up comedy. Proiecția filmului lui Doug Stanhope “The Road Dog” va avea loc în premieră în România sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 15:00 la Club 99 (Bulevardul Dacia 99), urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri