Asociația #Aiciastat vă invită la o nouă serată la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu

Asociația culturală “Aici A Stat” invită sâmbătă, 8 iunie, de la ora 15:00 publicul iubitor de patrimoniu la o nouă serată culturală într-un loc inedit din proximitatea capitalei, Muzeul-Atelier Școala de la Piscu (str. Câmpului, nr. 39, jud. Ilfov). Evenimentul aduce muzica clasică în mijlocul atelierelor de olărit, de colaje, linogravură și pictură într-un spațiu cultural deschis în vatra unui vechi sat de olari. În trecut, la Piscu funcționau 200 de cuptoare de olărit, și, deși în sat mai există astăzi doar 2 olari, meșteșugul a renăscut într-un mod mai subtil, prin recuperarea tradiției și a poveștilor.

Publicul va descoperi pe armoniile muzicii clasice și pe notele corului de copii parte din Cantus Mundi piese de ceramică expuse într-o clădire cu arhitectură premiată. Propunem invitaților noștri o experiență senzorială completă: simțul văzului va surprinde delicatețea locului, auzul va incorpora notele muzicii clasice, simțul olfactiv se va bucura de mirosul lutului umed și al ierbii din curtea cu sculpturile lui Virgil Scripcariu, iar simțul tactil va fi exersat prin atelierele de olărit. Vom trăi împreună puterea transformatoare a artelor în acest spațiu al culturii și al patrimoniului, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale “Aici a stat”. 

Muzeul expune peste 1000 de piese de ceramică într-un mod inedit, iar clădirea realizată într-un stil contemporan cu respect pentru trecut și pentru tradiții a fost premiată la sfârșitul anului 2021 la Anuala de Arhitectură la secțiunea Arhitectură construită.

Începând cu ora 15:00 publicul este așteptat să pătrundă în spațiul muzeului. Istoricul de artă Adriana Scripcariu și sculptorul Virgil Scripcariu vor expune povestea locului. Invitații vor putea face turul acestuia prin ghidul audio care se poate descărca la fața locului și, în paralel, se vor putea înscrie la atelierele de olărit, linogravură și pictură susținute de echipa muzeului sau la atelierul de colaje organizat de Nicoleta Ababei.

Atât adulții cât și copiii pot petrece timp în curtea cu sculpturi a Muzeului și se pot bucura de zona multimedia ce reînvie memoria vechii comunități de meșteri de la Piscu. Invitații speciali, copiii din Corul Noua Generație, coordonat de Georgeta Vrabie, vor cânta în deschidere muzică sacră. Corul face parte din Programul Național Cantus Mundi care aniversează anul acesta 10 ani de existență. La final, ansamblul cameral #Aiciastat va interpreta compoziții de Bela Bartok, Antonio Vivaldi, Boccherini și W.A. Mozart.

Accesul se face cu mașina personală sau cu autobuzul 444 care poate fi luat din Stația Piața Presei Libere și care ajunge direct în fața Muzeului. Locuri de parcare sunt disponibile în proximitate.

Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu cultural special din proximitatea capitalei unde pot fi surprinși atât de arhitectura inedită, cât și de ateliere și muzică clasică. Biletul este de 150 lei/ adult și 25 lei/ copil: https://aiciastat.ro/serata-culturala-aiciastat-la-muzeul-atelier-scoala-de-la-piscu-8-iunie-2024/.

Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”.

Membrii Ansamblului cameral #Aiciastat:

Ileana Ionesti a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli a început studiul viorii la 5 ani și este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră “Adagio”, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București “Collegium suonare” sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.

Sponsor: JBL Romania

Eveniment acompaniat de vinurile Jidvei

Parteneri: Privileg Catering, Aqua Carpatica, Editura Vremea, EnRose, DeCorina Hats and Millinery, Cantus Mundi, Institutul Național al Patrimoniului

Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România Cultural, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală

 

Despre Asociația Culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 47.000 de iubitori de patrimoniu.