Asociația culturală „Aici a stat” organizează o serată culturală de Ziua Internațională a Muzicii la Casa Madrigal

Asociația culturală Aici A Stat vă invită să celebrați Ziua Internațională a Muzicii într-un cadru de poveste, la Casa Madrigal (Vila Sacha Silberman Roman), pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11.

Pe 1 octombrie 2024, de la ora 18:30, vom onora frumusețea muzicii clasice și a patrimoniului cultural într-un eveniment inedit ce îmbină muzica, arta și istoria. În deschidere, vom face turul ghidat al casei cu o expoziție inedită de artă și de costume tradiționale ale corului Madrigal. Apoi ne vor delecta copiii din Corul Angeli, parte din programul Cantus Mundi, coordonați de dirijorul David Florin. Seara va continua cu un recital oferit de Ansamblul muzical #Aiciastat, care va interpreta compoziții semnate de marii maeștri ai muzicii clasice: Vivaldi, Bach, Mozart și Händel. Atât cartea „Mahalele de patrimoniu” apărută la Editura Vremea cu autograful autoarei, Ana Rubeli, cât și produse create sub semnătura Madrigal vor putea fi achiziționate în cadrul seratei. La finalul recitalului publicul poate rămâne la povești și la un pahar de vin pentru a încheia o seară memorabilă.

“Serata Aiciastat de Ziua Internațională a Muzicii va avea loc într-o casă absolut remarcabilă. Nu există un loc mai bun unde să celebrăm muzica, chiar de ziua ei: locul în care iau naștere emoțiile pe care Corul Naţional de Cameră Madrigal Bucureşti sau Cantus Mundi Romania ni le transmit cu fiecare ocazie. Ne bucură enorm această colaborare prin care vă invităm să ascultați atât lucrări de Vivaldi, Bach, Mozart, Händel în interpretarea Ansamblului muzical #Aiciastat cât și corul de copii Angeli parte din programul Cantus Mundi. Cantus Mundi împlinește anul acesta 10 ani deci vom avea o dublă aniversarem”, spune Ana Rubeli, fondatoarea Asociației culturale Aici A Stat.

Publicul va putea admira o clădire superbă cu o poveste fascinantă. Casa Madrigal adăpostește primul lift dintr-o clădire privată din București. Clădirea este cunoscută ca Vila Sacha Silberman Roman, după numele proprietarului său din perioada interbelică: Sascha Silberman Roman (1885-1967), un avocat, publicist licențiat în Drept și secretar al lui Nicolae Titulescu între 1909-1921. De asemenea, Sascha Roman a fost consilier juridic al Legației Britanice la București, acționar în consiliile de administrație ale mai multor firme și președinte al consiliului de administrație al Societății Anonime Române Ciornei București, specializată în editarea de cărți.

Planurile clădirii au fost realizate de arhitectul român de origine poloneză Alfred Popper (1874-1946), îmbinând elemente bizantine, neoromânești și gotice, dar și detalii inspirate din culele oltenești.

Activități speciale:

  • Tur ghidat al Casei Madrigal – publicul va putea descoperi istoria acestei clădiri deosebite și va afla detalii fascinante despre arhitectura sa și istoria personalităților care au trăit aici.
  • Degustare de vin și deserturi – publicul va degusta alături de un sommelier vinurile de la Jidvei, dar și bezelele speciale cu mesaje de la Bezelefănțica Rozi, într-o atmosferă relaxată și culturală.
  • Lucrări de artă și expoziție de costume ale corului Madrigal – publicul va putea admira o selecție de lucrări de artă și costume remarabile ce vor completa eleganța acestui spațiu încărcat de istorie. Expoziția va fi organizată cu prilejul acestui eveniment.

Participarea la eveniment se face pe bază de bilet, la prețul de 250 lei. Biletele sunt disponibile aici: https://aiciastat.ro/serata-culturala-aiciastat-de-ziua-internationala-a-muzicii-in-vila-sacha-silberman-roman/.   

Membrii Ansamblului cameral #Aiciastat:

Ileana Ionesti a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli a început studiul viorii la 5 ani și este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră “Adagio”, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București “Collegium suonare” sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.