Atelierele Malmaison invită publicul interesat de arta contemporană la cea de a 8-a ediție 

Malmaison Open Doors pe 26 și 27 Octombrie 2024, între orele 16:00 – 21:00, când 26 artiști și artiste își vor deschide atelierele, alături de 7 galerii și spații de proiecte, în cadrul clădirii Malmaison, situată pe Calea Plevnei nr. 137C, corp B, etajele 1 și 2, Sector 6, București.

Deși suntem afectați de aceeași precaritate constantă — majorări de chirii, contracte pe termen scurt — nu avem nicio îndoială cu privire la importanța fundamentală a Atelierelor Malmaison atât în contextul scenei de artă contemporană, cât și pentru publicul larg. Deschidem din nou ușile publicului pe 26 și 27 octombrie, între orele 16.00 și 21.00 pentru al 8-lea eveniment Open Doors.

Comunitatea artistică independentă de la Malmaison organizează semestrial acest weekend dedicat artei, oferind vizitatorilor ocazia de a explora atelierele artiștilor, precum și noile expoziții ale galeriilor și spațiilor artist-run. Spre deosebire de majoritatea evenimentelor culturale, unde produsul final este ceea ce se prezintă publicului, Open Doors oferă o oportunitate unică de a observa procesul artistic în desfășurare — schițe, machete, experimente — și de a purta un dialog direct cu creatorii.

Intrarea este liberă pe întreaga durată a evenimentului. Publicul va avea ocazia să exploreze un program variat, incluzând tururi de ateliere, expoziții și conversații cu artiști, galeristi, manageri culturali și organizatorii evenimentului.

LISTA COMPLETĂ PARTICIPANȚI ETAJUL 1


ATELIERE DESCHISE:

Alex Baciu, Dan Basu, Otto Constantin, Ștefana Inczeffi Duma, Livia Fălcaru,  Adelina Ivan, Daniela Pălimariu, Mircea Popescu, Giles Eldridge, Elena Diaconu, Helen Lumb, Deidré Matthee, STOL Collective (Mara Verhoogt, Ioana Mincu, Marco Verhoogt, Anio Ciutac)

SPAȚII DE PROIECTE ȘI GALERII:
Galeria Ivan: “Desen și Pictură 1954-2017”, solo show Adela PetrescuVERNISAJ Spațiul adiacent Galeriei Ivan (fostul Cazul 101): “The weaving process – from sketching to weaving”, Andreea Stănilă, Claudia-Maria Davidescu, Delia Bratanof, Elena Dumitrescu, Elena Iancu, Ioana Macovei Ciuciulica, Iris Tudorache, Maria Dinu, Maria Mihai, Toma Tudorică, grup show coordonat de Iulia Toma


ETAJUL  2

ATELIERE DESCHISE:

Eduard Constantin, Floriama Candea, Lucian Bran, Olivia Mihălțianu, Stoyan Dechev, Mihaela Moldovan, Ramon Sadîc,  Dan Vezentan, Silvia Trăistaru, Béla Zoltán

SPAȚII DE PROIECTE ȘI GALERII:

Camera E12: „The New Empire”, solo show Ioana Cîrlig, curatoriată de Julie BonzonCelulele INVITRO: “Rude Awakening”, solo show Daniel MoldoveanuH’Art Gallery: “Inflamabil”, solo show Mircea IonescuVERNISAJ Sandwich: “Promethean Fire”, solo show Lucian Bran

VERNISAJ Sandwich Library: “+Aura”, solo show Tudor Ciurescu

—–Sponsori renovare și reabilitare 2020 – 2022: UniCredit Bank, Brico Depot, URSA, Policolor, THE PLOT

Partener: Primăria Sectorului 6 București****

DESPRE ATELIERELE MALMAISON

Inițial o cazarmă militară, Clădirea Malmaison are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 181 de ani, timp în care aici au funcționat, pe rând, o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, o închisoare în timpul regimului lui Antonescu și un centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist. Atelierele ocupă aproximativ 3000 mp din clădirea Malmaison și își propun să integreze clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie.Datorită eforturilor comunității artistice și cu sprijinul sponsorului principal, UniCredit Bank, alături de Brico Depot, Policolor, Ursa și The Plot, în anul 2021 au fost renovate etajul 1 și, ulterior, etajul 2.

Proiectul Atelierele Malmaison a luat formă în mod organic, independent, prin autoorganizarea unui grup multidisciplinar activ în diferite medii pe scena de artă contemporană din București. Deși nevoia unor inițiative de acest tip nu este deloc una nouă, de puține ori în istoria scenei de artă bucureștene un grup atât de extins a reușit acest tip de coagulare.

Spațiul urmărește să contribuie la conturarea unui context cultural stabil și sustenabil pe termen lung prin solidarizare, încurajarea colaborărilor între artiste, artiști și alți agenți culturali pe plan național și internațional și susținerea noilor generații, care au nevoie de o structură de suport stabilă.Comunitatea formată în jurul Atelierelor consideră că arta și artiștii, artistele trebuie sa aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar creația lor necesită o susținere pe termen lung prin existența spațiilor de expunere și de lucru accesibile ca preț și locație. Atelierele individuale sunt deschise publicului larg pentru vizite de două ori pe an, în rest sunt dedicate lucrului. Pentru vizitarea galeriilor și a celorlalte spații de expunere, publicul este invitat să consulte programul acestora.