CINEVARA #5 începe din 10 august la Rezidența9

Fundația9 by BRD – Groupe Société Générale demarează în luna august a cincea ediție a programului CINEVARA, o declarație de dragoste adusă cinematografiei prin selecția curatorială a lui Richard Peña, profesor la The School of The Arts a Columbia University și director emerit al New York Film Festival.

Despre cele șapte titluri prezentate în programul acestei ediții CINEVARA Peña afirmă că “oferă o gamă largă de stiluri și abordări de film dintr-o selecție la fel de largă de națiuni. Nicio temă, idee sau set de tehnici nu le leagă, în afară de un angajament care mi se pare clar, adică faptul că artiștii care le-au creat folosesc toți mediul pentru a explora noi zone ale experienței umane, uneori în moduri inovatoare și îndrăznețe.”

CINEVARA #5: Din dragoste pentru filme se va desfășura în perioada 10 august – 21 septembrie, filmele fiind proiectate în grădina Rezidenței9 (I.L. Caragiale 32), în fiecare joi seară, de la ora 20:30.

De-a lungul anilor, am fost întrebat ce anume m-a atras la film – care au fost acele aspecte care m-au făcut, încă de la o vârstă destul de fragedă, să vreau să-mi dedic atât de mult din viață vizionării, predării, prezentării și analizei de filme? Au fost, sunt sigur, multe motive, dar dacă aș putea să le rezum, aș spune pur și simplu „o sete de aventură”. (…) Marele teoretician al filmului maghiar Béla Bálasz a scris odată că marea originalitate a cinematografiei a fost capacitatea sa singulară de a explora cel mai bogat, cel mai ambiguu dintre toate terenurile, chipul uman, și mi s-a părut întotdeauna remarcabil că prin lentila camerei puteam simți uimirea și teroarea unui băiat în timp ce urmărea un erou politic arestat și apoi executat sau puteam urmări prăbușirea unui personaj din clasa de mijloc sfâșiat de gelozie și dorință

Cele șapte capodopere din istoria cinematografiei mondiale obținute prin amabilitatea Film Foundation, Cineteca di Bologna și MK2 vor oferi încă o dată un prilej de bună revedere a iubitorilor de film în grădina centrului de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale.

Programul se va deschide pe 10 august, cu filmul regizorului Serghei Parajanov Culoarea rodiei / Sayat Nova o meditație uimitoare, în formă liberă, asupra vieții celebrului poet și muzician din secolul al XVIII-lea. Capodopera lui Parajanov celebrează cultura armeană care a supraviețuit secolelor de opresiune din partea celor care i-au vrut distrugerea.

Votată în mod constant drept unul dintre cele mai bune filme coreene din toate timpurile, drama domestică arzătoare a lui Kim Ki-Young Servitoarea / The Housemaid urmărește prăbușirea unui personaj din clasa de mijloc sfâșiat de gelozie și dorință.

Servitoarea / The Housemaid va fi proiectat joi, 17 august.

Călătoria în Mexic a renumitului fotograf american progresist Paul Strand pentru a realiza un documentar despre schimbările pe care Revoluția din această țară (1910-1918) le-a adus în viața oamenilor de rând se transformă în urma colaborării cu regizorul Fred Zinneman într-un document cinematografic excepțional care surprinde ritmul real al vieții satelor. Filmul Redes, una dintre cele mai remarcabile anticipări ale neo-realismului Italian, va fi proiectat joi, 24 august.

Filmat în locația din jungla aspră de nord-est argentiniană Prizonierii pământului / Prisioneros de la tierra o capodoperă realist-socială în regia lui Mario Soffici, ce fierbe de furie împotriva opresiunii muncitorilor. Cinematografia expresionistă a lui Pablo Tabernero evocă cu febrilitate un loc în care căldura sufocantă, exploatarea economică și cruzimea duc inexorabil la nebunie și violență. Filmul va fi proiectat joi, 31 august.

Regizorul Mikko Niskanen a scris scenariul filmului Opt gloanțe mortale / Eight Deadly Shots concentrându-se pe lanțul de evenimente – în mare parte ficționalizate – care au dus la tragedia care a șocat toată Scandinavia în 1969, când un mic fermier finlandez a împușcat și a ucis patru polițiști chemați acasă după ce și-a alungat familia în furia beției. Tauno Pasanen, adevăratul criminal, a spus când a văzut filmul că „Viața mea a fost portretizată atât de precis încât este ca și cum ar fi smulsă din suflet”. Episoadele miniseriei Opt gloanțe mortale / Eight Deadly Shots vor fi proiectate miercuri 6 și joi, 7 septembrie.

Proiectată public doar o dată înainte de a fi interzisă și apoi pierdută timp de zeci de ani, această bijuterie redescoperită a regizorului iranian Mohammad Reza Aslani a fost cu siguranță una dintre cele mai singulare și uimitoare lucrări ale Noului Val dinainte de revoluție din această țară. Șahul vântului / Chess of the Wind  este o piesă spiritual rafinat controlată, o țesătură de lăcomie, violență și trădare care îi captează pe moștenitorii unei averi de familie și care izbucnește într-un act final subversiv uimitor, în care convențiile de clasă, rolurile de gen și chiar timpul însuși sunt răsturnate cu o ferocitate șocantă.

Filmul va fi proiectat joi, 14 septembrie.

CINEVARA se încheie pe 21 septembrie cu  Lumumba: moartea unui profet / Lumumba: Death of a Prophet, un documentar creativ al lui Raoul Peck care împletește biografia și istoria, poveștile personale și imaginile de arhivă. Narat de regizor, filmul expune povestea propriei familii haitiene a lui Peck, una dintre multele familii din diaspora africană inspirată să se mute înapoi pentru a face parte din renașterea acelui continent. Lumumba: moartea unui profet / Lumumba: Death of a Prophet este un film despre absență; absența unei figuri istorice, absența clarității despre evenimentele din jurul morții sale și absența unui construct istoric adevărat.

CINEVARA este un proiect realizat de Fundația9 și Rezidența9 cu susținerea BRD – Groupe Société Générale. Parteneri: Film Foundation, Cineteca di Bologna, MK2